• Arranz-Bravo. Doble o res

  L’exposició Arranz-Bravo. Doble o res ens apropa a una vessant inèdita en la pràctica pictòrica d’Eduard Arranz-Bravo: el seu treball amb diferents registres modulars dins l’àmbit de la pintura expandida. Díptics, tríptics, políptics se succeïxen tant en la seva pintura contemporània com en el conjunt de la seva trajectòria artística, indicant una línia de treball continuada cap a nous formats pictòrics oberts, orgànics i vitals.

  En la seva obra recent, el pintor ha trobat en el díptic una dimensió on treballar conceptes com la recerca d’unitat des de l’entesa de contraris o el joc de dualitats. En la sèrie Doble (2022) aboga per la fusió entre contraris que invoca l’amor; l’impuls vers la fusió en el joc sexual; la comprensió entre estranys; la unitat
  d’esperit que s’assoleix apel·lant a la tenacitat i el treball; O la relació estroncada, però possible, entre l’home i la naturalesa.

  L’interès pels formats díptics i tríptics de la seva obra actual l’hem d’entendre com una evolució d’aquell mirada oberta i en creixement orgànic que es materialitzà en la fàbrica Tipel i que en el curs dels vuitanta es va incorporar a la seva obra, a través del creixement modular dels quadres. L’exposició mostra algunes de les obres més reeixides en format políptic del fons de la fundació Arranz-Bravo de la dècada dels anys vuitanta: Es Nalos (1980), Epidauro (1982), Hotel Grec (1982), Prima Pantocrator (1988). En totes aquestes obres, el pintor mostra interès tant en el creixement orgànic de la pintura, com en la contundència i transcendència que reconeix en moments de la història de la pintura refencials per l’artista, com el romànic català.

  Eduard Arranz-Bravo (Barcelona, 1941) és pintor, gravador, escultor i dibuixant català. Format a l’Escola de Belles Arts de Barcelona, amb vint-i-cinc anys inicia la seva trajectòria a la galeria Gaspar, on hi exposarà amb regularitat fins a finals dels anys setanta. El 1968 inicia la col·laboració artística amb Rafael Bartolozzi, amb qui realitzarà obres i accions rellevants al seu temps, com els murals de la fàbrica Tipel de Parets (1969), l’exposició Mides Universals (Saló del Tinell, 1979) o la representació al pavelló Espanyol de la Biennal de Venècia (1980). Durant la dècada dels vuitanta, ja en solitari, es trasllada a Cadaqués, exposant amb regularitat a la galeria de Lanfranco Bombelli, i establint relació amb la comunitat artística internacional del poble, com Richard Hamilton, Dieter Roth o John Cage. El 1989 té lloc una gran exposició antològica al Palau Robert de Barcelona i al Paço Imperial de Rio de Janeiro (Brasil). A la dècada dels noranta, s’intal·la a Vallvidrera i inicia la seva relació professional amb la Galeria Franklin Bowles de Nova York i Sant Francisco, amb qui ha realitzat més d’una quinzena d’exposicions. A partir del 2010, té representació galerística també a la Xina i Rússia. El 2009 obre la fundació Arranz-Bravo de l’Hospitalet, dedicada a la promoció de la seva obra i de l’art emergent.

  Comissariat: Albert Mercadé
  Inauguració: Dijous 24 de novembre 19h (fins 12 de febrer)
  Horaris:
  Dijous a dissabte: 17h a 20h. Diumenge: 11-14h

 • Eladio Aguilera. Para hacer poemas, no se bebe agua

  Para hacer poemas, no se bebe agua és un projecte que reflexiona sobre un dels espais per antonomàsia de l’art: els bars, els cafès, les tavernes, els bistrots. De Viena a Montmartre, del Raval a Montjuic, en el nostre imaginari col·lectiu la història d’aquests enclaus està lligada a l’efervescència artística i cultural d’una ciutat. Els bars són llocs de reunió i parlament, on es genera discurs des de l’intercanvi dialèctic i emocional entre coneguts i nouvinguts. Allà la comunicació flueix gràcies a la intervenció callada d’un convidat líquid: l’alcohol. Així ho cantava la famosa vocalista francesa Barbara: “Pour faire des poèmes, on boit pas de l’eau” (‘Per a fer poemes, no ens cal l’aigua’)-, en la seva cançó “L’Absinthe” (1972) que dedica als poetes Arthur Rimbaud i Paul Verlaine i la seva relació amb la “fada verda”. En el nostre relat cultural l’alcohol està relacionat amb els artistes gairebé més que amb l’art, com ho està amb la vida.

  L’exposició vol ser un catàleg d’imatges i objectes sobre la infraestructura etílica d’un bar. Gots, cadires, taules, tiradors, botelles contenen un especial poder contenidor de desig: la promesa de felicitat canalitzada a través d’un objecte i l’experiència alliberadora que li atorguem. Convivint entre objectes, gent diverses es coneixen i generen coneixement. En aquest sentit, el bar és un espai de gimnàs emocional i cultural sacralitzat.

  La instal·lació incorpora una sèrie de pintures que fan el guiny a episodis artístics en que s’entrecreuen alcohol, producció artística i l’experiència personal de l’artista. Els relats personals dels artistes són destil·lats en forma d’imatge, desvelant la presència de creadors com Joseph Beuys, Martin Kippenberger o Margherite Duras. Així, mentre l’artista alemany apareix a l’exterior, mig nu i vital, l’escriptora francesa es presenta recollida en la solitud de la cuina amb unes flors que remeten a la seva tomba de Montparnasse. La sèrie neix d’una estada d’Eladio Aguilera a París, de finals del 2020, en que l’artista, privat de les relacions socials com a conseqüència de la pandèmia, s’interessà per les biografies de diferents creadors francesos traspassats i enterrats en els cementiris de la capital.

  Eladio Aguilera (Sevilla, 1995) és graduat en Belles Arts per la Universitat de Sevilla. Posseeix el Màster en Producció i Recerca Artística per la Universitat de Barcelona i actualment es troba cursant el programa de doctorat en Estudi Avançats en Produccions Artístiques (EAPA) a la mateixa universitat. Com a artista, ha estat seleccionat en convocatòries i residències com Ajudes Injuve , Sala d’Art Jove de Barcelona, ​​Biennal d’Art de Girona, Art Emergent Sabadell les I ajudes a la producció de la Fundació BilbaoArte, la residència JCE (jove creació europea) a París el 2020, la XXI Mostra d’Art Contemporani DMència a Còrdova el 2019, la XXXIV Mostra d’Art Jove de La Rioja a l’ESDIR de Logronyo o la I Trobada de Creació Fotogràfica d’Andalusia al CAF (Centre d’Andalús de la Fotografia) el 2017. Ha realitzat exposicions a la Blueproject Foundation el 2021 i a la VUNU Gallery de Košice a Eslovàquia; al Centre d’Art de la ciutat de Vrá a Dinamarca el 2020, a Le Beffroi de Montrouge de la regió parisenca; a HYBRID FEST de Madrid el 2019, al Centre d’Art Contemporani de Màlaga, a la Galeria Birimbao de Sevilla, al Centre Cultural Les Cigarreres d’Alacant, a la Galeria El Butrón de Sevilla el 2018, al Centre Andalús d’Art Contemporani de Sevilla.

 • La fàbrica Tipel: el somni pintat

  Fàbrica tipel exposició fundacio arranz bravo

  Fa poc més de cinquanta anys, el febrer de 1971, es va inaugurar una de les icones més representatives de la cultura artística dels anys setanta a Catalunya: les pintures murals de la fàbrica Tipel de Parts del Vallès, realitzades pels pintors Eduard Arranz-Bravo (Barcelona, 1941) i Rafael Bartolozzi (Pamplona, 1943 – Tarragona, 2009). El tàndem d’artistes es proposaren desbordar un encàrrec inicial de l’empresari Isidor Prenafeta -un mural en una sola paret exterior de l’edifici- i expandir-lo a través dels més de
  dos mil metres quadrats de superfície de façana complerta de la fàbrica, participant fins i tot en el disseny d’elements estructurals, com les finestres i la xemeneia, així com l’elaboració d’escultures -els 8 vuit xais de guix per l’exterior- o divertides iniciatives de pintura expandida -els camions de l’empresa, les samarretes de les treballadores, i d’altres objectes insòlits. No hi ha havia antecedents davant una iniciativa semblant: amb cinc mes  realitzaran el que serà considerada com la pintura mural més gran del món.

  En poc més de cinc mesos, Arranz-Bravo i Bartolozzi s’aplicaren en un treball lliure i experimental, volcant sobre els murs un imaginari genuí, representatiu de la nova pintura internacional: la psicodèlia, el pop art i també un estil propi, alhora irònic i vitalista, propi de dos dels pintors més significatius de la seva generació. L’intent de censura per part del Ministerio de Obras Públicas, que volgué eliminar l’obra denunciant-la com a pintura “modernista” i “element de distracció” pels conductors de la nova autopista Barcelona-Granollers, i el suport popular que va rebre l’obra per a ser salvada, convertiren la Tipel en tot un símbol de llibertat en els darrers anys de la dictadura.

  L’exposició recupera tot un conjunt de materials inèdits sorgits en el curs de la publicació La fàbrica pintada, d’Arranz-Bravo i Bartolozzi (Ajuntament de Parets, 2022), escrita per l’historiador Carles Toribio. L’exposició treu a la llum per primera vegada fotografies d’època, dibuixos preparatoris, pintures, objectes, escultures originals de la fàbrica, així com una selecció de les desenes d’articles publicats a diaris i revistes de l’època en defensa de la fàbrica, com Serra d’Or (Cirici Pellicer), Gaceta Ilustrada (Baltasar Porcel), Oriflama, Bocaccio 70, LaVanguardia o Destino (Giralt Miracle, Joan Teixidor). L’exposició també recupera per primera vegada una selecció dels nombrosos articles a revistes i diaris internacionals dedicats a la Tipel, fent- se ressó del que va ser considerat com la pintura pop més gran del moment.

  Llibre i exposició commemoren els cinquanta anys de la inauguració dels murals de la Tipel, els quals l’any 2019 van ser sotmesos a una segona restauració, a cura d’Eduard Arranz-Bravo, Bernat Daviu i German Consetti,   en un futur proper es facilitarà l’accés al públic a través d’una passarel·la dissenyada per l’estudi d’arquitectes RCR.

  Inauguració

  17 de febrer 2022 a les 19h

  Activitats paral·leles
  En el marc de l’exposició, es durà a terme una sortida a la fàbrica Tipel de Parets del Vallès i la presentació del llibre <<La fàbrica pintada>>, de Carles Toribio i pròleg d’Albert Mercadé el 25 de febrer a les 19h al teatre Can Rajoler de Parets del Vallès

 • Gerard Torres. Derelictes

  La singularitat de la pintura de Gerard Torres Sanmartí (Sabadell, 1987) rau en la seva comprensió el fet pictòric com una dinàmica àmplia i heterogènia, en que diversos llenguatges artístics i processos inherents a la construcció de l’obra -fins i tot
  contradictoris entre ells- hi tenen cabuda i consideració. Torres té tan aviat interès en el meditat anàlisi conceptual de la pintura com en la seva expressivitat plàstica i espontània; en la profunditat de l’error, com en la rotunditat de la comunicació de la pintura; en la potència reproductible de l’art com en l’originalitat auràtica.

  L’obra que mostrem a la fundació -pintura expressiva i residual, feta a partir de sobres i detritus de pintura- és només un estadi pictòric d’un estudi general i més complexe del seu treball artístic, i que nosaltres, moguts per la flama de la plàstica intensa i
  indeterminada, hem suggerit a l’artista i al comissari, Joan Vila i Boix, de potenciar.

  Perquè creiem que quan en Gerard es concentra en treballar a partir de la desferra de la pintura, a partir d’errors, accidents, sobres i detritus, és on creiem que plàsticament és més poderós. Té el que Byun Chul Han en diria una mirada negativa cap a l’art i el pensament. No es tracta d’afirmar ni de negar la pintura, sinó d’acollir una vessant negativa que trobi interès en el revers de la pintura edulcorada o analítica: enlloc d’afirmar taxativament o especulativament, suggerir indeterminadament; enlloc de primar la superfície del color, centrar-se en la profunditat inefable de la matèria i el gest.

  En Gerard Torres intenta anar més enllà, considerant, també, l’obra en el seu estadi de plasticitat i expressivitat formal. És a dir, la pintura com un tot dinàmic, com la natura mateixa.

  Entrada gratuïta

  Horari

  De dijous a dissabte: de 17 a 20h.
  Diumenge: d’11 a 14h

  Comparteix amb nosaltres

  #GerardTorresDelerictes

  #FarranzBravoLH

 • Arranz-Bravo. Present continu

  La fundació Arranz-Bravo celebra els vuitanta anys del pintor Eduard Arranz-Bravo (Barcelona, 1941) amb una gran exposició dedicada a la seva obra actual. A través d’un  àmplia selecció de pintures, escultures i obra sobre paper, l’exposició vol celebrar el moment artístic present d’un dels pintors catalans vius més rellevants de la generació dels anys seixanta, que segueix en plena activitat artística. La mostra és la primera d’un conjunt d’accions que es duran a terme en el marc de l’aniversari del pintor, com la presentació d’un llibre i una exposició dedicades a la fàbrica Tipel o l’edició de les memòries de l’artista.

  L’obra actual d’Eduard Arranz-Bravo cristal·litza alguns dels valors artístics de la generació dels anys seixanta a Catalunya: la reivindicació del moment present, de la immanència existencial, d’una realitat viscuda de manera joiosa, irònica i crítica; una actitud que reaccionava contra la mirada espiritual i transcendent promoguda per l’informalisme hegemònic dels anys cinquanta i seixanta, i els dogmes i prohibicions de la dictadura. Això comporta dues actituds i temàtiques que retrobem a la pintura contemporània d’Arranz-Bravo: el cos humà i l’experiència joiosa del viure. Si el cos per Tàpies era un territori hermètic i obscur, per a Arranz-Bravo és un motor propulsor d’energia desbordant, que té com a centres de gravetat quatre centres anatòmics que pinta i repinta obsessivament: el cap (Cap, 2021), el cor (Cor, 21), els ulls (Eyes2021) i les mans (Hand, 2021). El cor és la font d’on brolla l’experiència emocional de l’art. La mà, el braç executor. L’ull és el mesurador. I el cap, la reflexió analítica necessària per a dur a terme qualsevol acció artística.

  Tot aquest substrat anatòmic és imprescindible per a centrar-se en la comunicació de la intensitat de vivències i instants vitals. La joia d’un ball (Ball, 2020); de la samba (Samba, 2021); del plaer senzillament de viure (Happy Life, 2020), o de riure’s del viure (Leoparda, 2021). No es tracta d’una mirada frívola a la vida. Arranz-Bravo és molt conscient de la seva naturalesa tràgica. Però no decau en el nihilisme. Positiva l’energia decrèpita cap a la vivència de la realitat que, viscuda amb intensitat en el present continu, pot resultar plaent, i fins i tot, joiosa. Són aquests moments encesos
  d’emotivitat que li interessa captar i immortalitzar en la seva pintura contemporània.

  En l’àmbit escultòric Arranz-Bravo ha treballat en una dimensió emocional interessada en la captació de l’harmonia i la rotunditat vitals. A Bravo (2020), realitza una escultura serena, estructurada, com una arpa descansant després d’un concert, trobant el punt exacte entre l’ordre i el tacte. Finalment (2020), és també una obra de serena rotunditat, com un punt i final d’un llibre. Perquè l’Eduard no ha perdut aquesta fam interior de trasbalsar-nos i sacsejar-nos, la qual, tal i com apunta el poeta Paul Valery, és un dels trets més distintius dels grans artistes i poetes. És el mateix punt rotund que trobem en algunes de les seves pintures, com Tuto (2020). Eduard Arranz-Bravo (Barcelona, 1941) és pintor, gravador, escultor i dibuixant català. Format a l’Escola de Belles Arts de Barcelona, amb vint-i-cinc anys inicia la seva trajectòria a la galeria Gaspar, on hi exposarà amb regularitat fins a finals dels anys setanta. El 1968 inicia la col·laboració artística amb Rafael Bartolozzi, amb qui realitzarà obres i accions rellevants al seu temps, com els murals de la fàbrica Tipel de Parets (1969), l’exposició Mides Universals (Saló del Tinell, 1979) o la representació al pavelló Espanyol de la Biennal de Venècia (1980). Durant la dècada dels vuitanta, ja en solitari, es trasllada a Cadaqués, exposant amb regularitat a la galeria de Lanfranco Bombelli, i establint relació amb la comunitat artística internacional del poble, com Richard Hamilton, Dieter Roth o John Cage. El 1989 té lloc una gran exposició antològica al Palau Robert de Barcelona i al Paço Imperial de Rio de Janeiro (Brasil). A la dècada dels noranta, s’intal·la a Vallvidrera i inicia la seva relació professional amb la Galeria Franklin Bowles de Nova York i Sant Francisco, amb qui ha realitzat més d’una quinzena d’exposicions. A partir del 2010, té representació galerística també a la Xina i Rússia. El 2009 obre la fundació Arranz-Bravo de l’Hospitalet, dedicada a la promoció de la seva obra i de l’art emergent.

 • Mercedes Pimiento arquitectures terminals

  Mercedes Pimiento (Sevilla, 1990) presenta Arquitectures terminals, un projecte basat en l’experimentació matèrica i l’articulació expandida de l’escultura. L’artista planteja noves materialitats vinculades a estructures i infrastructures urbanes, domèstiques i industrials, com conductes, canals, cablejats, falsos sostres, tuberies o circuits connectors, que interessen a l’artista tant per les seves qualitats formals com per les noves possibilitats espacials i conceptuals que se li obren.

  Mercedes Pimiento sent fascinació per unes estructures que, tot i transportar elements elements de primera necessitat (l’aigua, electricitat, les dades, el gas) l’home tracta d’invisibilitzar, amb la paradoxa que aquestes estructures són cada cop més determinants en les nostres vides. Tal i com afirma l’assaig inspirador d’aquest projecte (Terminal Architectures, de Martin Pawley, 1998), com més virtual es torna el nostre context, més fisicitat estructural i residual ens envolta. Així, les llars on habitem s’assemblen a terminals connectores: receptacles on es connecten cables i tubs d’arribada i sortida de fluxes d’informació i de matèria primera.

  A Mercedes Pimiento li interessen tant les articulacions estructurals com la seva presència escultòrica que percep, principalment a l’entorn industrial de l’Hospitalet, a on té estudi a l’espai de creació FASE. Pimiento treballa a través de materials orgánics (cera vegetal, cera d’abella, colofònia o resina de po) o artificials (làtex, viscolàtex, silicona), i adapta els seus assaig materials en estructures preexistents (com conductes de ventilació o peces d’embalatge industrials), utilitzant diferents tècniques de reproducció, com motlles o encofrats.

  L’exposició continua i s’expandeix pel territori amb una intervenció de Mercedes Pimiento a l’escola La Carpa de L’Hospitalet. L’artista presenta una sèrie d’intervencions i estructures que ens ofereixen la possibilitat per pensar ens els fluxes, les connnexions i les raons i consequències del trànsit dels materials. La força dels conceptes eclosiona en un àmbit on el treball i la modificació de la matèria prima s’erigeix, per als caparruts, com una metàfora més enllà de la fiscitat més evident.

  La inciativa s’emmarca dins el projecte Tàndem, de la fundació Arranz-Bravo i l’escola La Carpa, comissariat per Artur Muñoz; una iniciativa d’art i pedagogia a l’escola, que des de 2018 ve transformant els continguts artístics curriculars de totes les línies educatives del centre, fent-los partícips de les darreres corrents  de l’art i del disseny contemporanis.

  Durant l’exposició, es podrà visitar la intervenció de Mercedes Pimiento al centre educatiu, així com conèixer de manera informal la proposta pedagògica i innovadora de l’escola La Carpa.

  Obertura exposició: Dijous 13 de maig a partir de les 17h (amb mesures de prevenció
  anti-Covid)

 • Andrea Leria. Narrativas tácitas

  El treball artístic d‘Andrea Leria (Barcelona, 1980) és un viatge reminiscent i arqueològic cap a la seva memòria. Nascuda a Barcelona, avui artista resident a l’Hospitalet (ed. Freixas), la seva existència està marcada pel trasllat, quan tenia pocs anys de vida, a la ciutat de Santiago de Xile. Les impressions familiars i atmosfèriques d’infància, així com alguns viatges posteriors a la ciutat catalana, han condicionat la construcció de la seva identitat. A Barcelona, hi tornà el 2014, per recuperar el contacte amb la seva àvia, Montserrat Borès, a qui va acompanyar fins el seu traspàs. Aquests moments d’intimitat amb Montserrat han sigut centrals per la consolidació del seu univers artístic. No només pel que va aprendre passat, sinó també per la troballa d’un arxiu ingent familiar, motor i verb de la seva obra,
  formada per cartes, postals, fotografies i diapositives familiars.

  Per a la fundació Arranz-Bravo Leria ha configurat quatre moments d’activació del seu passat arxívístic. Lexic familiar, neix de la convulsió soferta per l’artista després d’adonar-se de la persistència, al lllarg dels segles, del format de la fotografia familiar de grup. L’home ha sentit sempre la necessitat de retratar-se coralment, en una realitat que ara, en el marc de la pandèmia, ha pres encara més significat.

  D’aquí el gest polític de Leria, qui reivinidica, unint pictòricament a través de xarxes invisibles els protagonistes de les imatges familiars. En el mateix vestíbol, com a contrapunt individual, trobem alguns exemplars de la sèrie d’Archivum-selfies: fotografies i retrats de família que l’artista intervé inserint el seu rostre, de manera inquietant, i fusionant-lo fantasmagòricament sobre les traces humanes del passat familiar.

  A Jardines de resistencia l’artista introdueix un retrat ambigu i intens, embolcallat en un feix de cartes trossejades. Són cartes autèntiques de Montserrat Borès, amb secrets de família, dolorosos i corprenadors, als que l’artista va tenir per primera vegada accés. La reacció instintiva va ser la destrucció, la pulverització d’un passat que ara vol enterrar, i alhora, eternitzar en l’elixir de l’obra. L’eliminació com a trajecte depuratiu però també sanador. La cendra com a metàfora de l’àngel de la història que avança, irrefrenablement, deixant memòria enrunada en el seu avenç.

  En el darrer dels àmbits (Trazos Esquivos) Leria activa tot un llegat de diapositives familiars de postguerra, del seu oncle avi (Jose Antonio Osés), en que es projecten les diferents inquietuds lúdiques dels seu avantpassat, amb fotografies d’astres i de paisatges. Són finestres d’oxigen i llibertat, en uns anys en que bona part dels mortals només podien optar per dues vies de fuga: la interior (en una intimitat, però, alienada, viciada, oprimida) o l’exterior (l’exili, els viatges,el món). Són impressions que esquiven la mirada introspectiva i identitària que registraven les instal·lacions precedents, però que, tanmateix, sempre han acompanyat inquietantment a l’artista. Impressions atmosfèriques que tenyeixen l’ànima i que condicionen el nostre lliure deambular a través de l’existència.

  Andrea Lería va néixer el 1980 a Barcelona i és artista resident a l’Edifici Freixas de l’Hospitalet. Mentre era en edat escolar, Andrea Lería es va mudar amb la seva família i es va establir a Santiago, Xile. Entre el 2000 i el 2006, Lería va viure i seguir estudis universitaris a Londres, obtenint el títol de llicenciat en arts en pintura pel Chelsea College of Art and Design, abans d’incorporar-se al postgrau de la mateixa institució. Durant aquest període, l’artista va participar en exposicions col·lectives a Londres i en un programa de residència d&#39;artistes a Budapest (Hongria). Lería va tornar a Barcelona el 2014, on viu i treballa actualment. En els darrers cinc anys, l’artista ha realitzat exposicions individuals tant a Santiago com a Barcelona, sent reconegut el 2017 amb el Premi Tapiró de Pintura al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona a Tarragona, Espanya.

  Exposició a cura de: Albert Mercadé.

  Obertura exposició: Dijous 19 de feber a partir de les 17h (amb mesures de prevenció
  anti-Covid)

 • Eduard Arranz-Bravo / Francesc Parcerisas

  La Fundació Arranz-Bravo de l’Hospitalet inaugura una exposició dedicada a revisar la relació artística i literària entre el poeta Francesc Parcerisas i el pintor Eduard Arranz-Bravo, al llarg de més de quaranta anys d’amistat. Es tracta d’una de les col·laboracions entre pintor i poeta més prolífiques de l’art contemporani català: amb prop de trenta obres conjuntes, principalment en format de llibre d’artista, però també en forma de poemaris il·lustrats, retrats, catàlegs, i tot un flux d’intercanvi epistolar, testimoni únic dels anhels de llibertat i experimentació artística dels anys finals de la dictadura.

  El període més intens de col·laboració artística entre Arranz i Parcerisas es dona a finals dels anys seixanta, quan la Galeria Gaspar promou l’edició de llibres d’artista emblemàtics: Mes Plec (1967), Dibuix-dibuix (1968), Granollers Fulla Baixa (1973); iniciatives que anaven acompanyades de projectes independents, com Escultures de Mar (1969) o La gallina i l’adolescent (1973), aquest darrer realitzat a la Eivissa llibertària dels anys setanta.

  L’exposició també mostra obres més recents, com el conjunt de poemes i gravats On éreu (2009), una revisió autocrítica de la mirada utòpica de joventut. La mostra es complementa amb vídeos, retrats i objectes que segellen una amistat sostinguda en el temps, fructífera i fraternal.

  Francesc Parcerisas (Begas, 1944) és poeta, traductor i crític literari. Membre destacat de la generació literària dels 70, ha publicat molts llibres de poemes i ha rebut nombrosos premis, com ara el Carles Riba del 1966, el Joan Alcover del 1975, el de la Crítica de poesia catalana (1983) i el de Literatura Catalana de la Generalitat de Catalunya, el mateix any. L’any 1991 Triomf del present, recull de la seva obra poètica, rebé el premi Lletra d’Or. Amb el seu primer llibre de prosa, La primavera a Pequín (2013), ha aconseguit el Premi Llibreter de narrativa 2013. El 2015 fou guardonat amb el Premi Nacional de Cultura «per la rellevància de la seva poesia, de l’obra traduïda i la seva labor com a crític literari»

  Exposició a cura de: Albert Mercadé
  Obertura exposició: Dijous 3 de desembre a partir de les 17h (amb mesures de prevenció anti-Covid)

  Fundació Arranz-Bravo.
  Dijous a dissabte: 17h a 20h. Diumenge: 11h-14h
  Av. Tarradellas, 44. L’Hospitalet. CC Tecla Sala (M: L1 Torrassa)

 • Negativeland 2. Joan Pallé

  Negativeland 2 és la segona part del projecte que l’artista Joan Pallé (Lleida, 1989) va presentar a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) el 2018. En tots dos episodis Pallé emprén una reflexió plàstica sobre la idea de ‘negativitat’ i l’exploració dels efectes d’aquest concepte a l’espai urbà. El principi de ‘negativitat’ és un de les idees troncals del pensament contemporani, concebut pel filòsof sudcoreà Byun-Chul Han (Seúl, 1959), qui n’ha fet l’eix del seu cos filosòfic des del seu primer assaig La societat de la transparència (2012).

  El concepte de Han és una reacció al principi d’hiperpositivitat que regeix la societat contemporània: la societat dels smiley, dels win-win, dels super!, dels seguim!, expressions que apareixen als ulls de Han com la darrera disfressa lèxica del sempre camaleònic ideari neoliberal, ara en mans de la nova economia digital. El principi de negativitat que defensa Han és el revers de la moneda: és la vivència profunda, lenta, dissident i misteriosa de la realitat des de la consciència tràgica, acceptant l’angoixa, la diferència i el conflicte com a principi motriu de la vida i l’existència.

  A Negativeland Joan Pallé li ha interessat investigar les possibles derives de la negativitat en l’espai públic. Tal i com explica l’antropòleg Manuel Delgado, l’espai públic és una idea abstracta i que s’associa fàcilment al neoliberalisme: un ideal utòpic i positiu d’ordre, salubritat, lleure i civilitat en que l’arquitectura i l’urbanisme moderns s’inspiren per erradicar el desordre, la dissidència i la negativitat d’una realitat social determinada. A Joan Pallé li interessa explorar el que Delgado anomenaria les formes ritualístiques i amb potencial simbòlic que sorgeixen dels conflictes sorgits a l’espai públic. El principal: el foc, sorgit de la crema d’autobusos i cotxes per part de les guerrilles urbanes que es defensen davant l’avenç de l’autoritat defensora de l’ordre i el negoci. En aquest sentit, l’exposició està articulada per escultures i dibuixos d’autobusos, furgonetes i cossos en flames, encesos durant diferents aldarulls i conflictes urbans. Pallé també li interessen els fenòmens de virulència contra les estructures de comunicació del capitalisme que ocupen l’espai públic, com les antenes de comunicació -la peça principal de la mostra, al pati de la fundació- o les estructures dels panells publicitaris.

  L’exposició Negativeland2 fa part del programa oficial del BcnGalleryWeekend a l’Hospitalet i compta amb la col·laboració del IEI
  (Institut Estudis Ilerdencs)

  Joan Pallé (Lleida, 1989). Viu i treballa a Barcelona. Va obtenir el grau en Belles Arts (2017) per la Universitat de Barcelona. L&#39;any 2017 es converteix en artista resident a Fabra i Coats (Barcelona) a través del programa de residència de Sant Andreu contemporani (SAC_FIC). En els últims anys ha rebut la beca de residència de la Panera en col·laboració amb el CDAN i
  Centre d’Art i Natura de Farrera; la beca de creació artística per al festival MAU de Rocaumbert fàbrica de les arts (Granollers); la beca d’investigació artística de la Sala d’Art Jove de la Generalitat en col·laboració amb el Macba; la beca d’investigació de la Escocesa; la beca de producció artística de Baumannlab (Terrassa); la beca de producció de Banc Sabadell Art  Sala Parés (Barcelona); i ha estat guanyador del certamen d&#39;arts visuals Biennal Larva, I.E.I., Lleida. Ha participat en exposicions col·lectives, en centres artístics com Fabra i Coats (Barcelona), Museu Can Framis (Barcelona), Le Beffroi Ville de Montrouge (París), Kunstbygningen i VRA, Højskolevej (Dinamarca), entre d’altres.

 • Arranz-Bravo a la col·lecció Bassat

  La fundació Arranz-Bravo presenta la primera gran exposició  d’obra d’Arranz-Bravo del fons d’art del publicista Lluís Bassat (Barcelona, 1941). Es tracta d’una de les col·leccions més importants d’obra del pintor barceloní a nivell espanyol, amb més de 50 obres entre pintures, escultures, i obra sobre paper. El fons representa la trajectòria artística d’Arranz-Bravo d’una manera complerta i diversificada, des del seu debut a mitjans dels anys seixanta fins a l’obra contemporània. Lluís Bassat s’ha sentit sempre fascinat per l’obra d’Arranz-Bravo, que descobrí el 1966 en una exposició a la galeria Gaspar. D’aquell moment Bassat en col·lecciona dibuixos i pintures, així com dels anys subsegüents, amb una magnífica sèrie de pintures que mostren la transformació cromàtica i onírica de l’obra d’Arranz-Bravo en el marc de la Barcelona llibertària de finals dels anys seixanta. La col·lecció també representa altres moments cabdals de l’obra del pintor, com el període de Cadaqués, en que s’inicià en la disciplina escultòrica, o la pintura a partir dels anys noranta, moment en que Arranz Bravo s’instal·la a Vallvidrera i orienta el seu cabal artístic al treball íntim, introspectiu i apassionat de la pintura.

  Lluís Bassat és un dels col·leccionistes més importants de pintura contemporània catalana, amb un fons que supera les tres mil obres, entre pintura, escultura, dibuix i gravat. Iniciada l’any 1973, la col·lecció es focalitza en la pintura i l’escultura de la segona meitat del segle XX, en artistes pocs representats en els museus públics del país, com Josep Guinovart, Albert Ràfols Casamada, Robert Llimós o Rafael Bartolozzi. Des del 2010, la col·lecció, exposada i difosa pel consorci Museu Art Contemporani Mataró i la Fundació Privada Carmen i Lluis Bassat, es pot visitar a la Nau Gaudí de Mataró.

 • Fundació Arranz-Bravo 10 anys

  La fundació Arranz-Bravo de L’Hospitalet commemora els seus 10 anys de recorregut amb una exposició que compta amb la participació de 35 dels artistes que han exposat al centre d’art d’ençà la seva obertura. La selecció, a cura del director artístic de la fundació des del 2010, Albert Mercadé, proposa una revisió de l’obra contemporània dels artistes seleccionats a través de quatre àmbits, representatius de les principals fenòmens artístics que han sobresortit en aquest anys: la ironia (El dit a la llaga), la interacció amb el paisatge (A cel obert), la idea de temporalitat (Al fil del temps) o l’expressivitat existencial (Des de l’esquerda). L’exposició es completa amb una selecció de 10 obres recents, en diferents gèneres i formats, d’Eduard Arranz-Bravo, i amb l’edició de dos catàlegs. Així mateix, en el marc de l’exposició, alumnes i professors de l’escola LaCarpa de l’Hospitalet realitzaran una acció artística comissariada per Artur Muñoz.
   
  En el marc de l’exposició central, en l’àmbit de El dit a la llaga, artistes com Bernat Daviu, Jan Monclús, Marc Badia, Francesc Ruiz Abad, Lluc Baños o Aldo Urbano, posen de relleu l’esperit sarcàstic que impera en bona part de l’art emergent, com a estratègia per a subvertir un ordre establert del qual, aquesta generació, filla de la crisi econòmica, mai s’hi ha sentit ni identificat ni representat. A l’àmbit A cel obert, per la seva banda, artistes com Sergi Mesa, Nicolás Ortigosa, Miquel Gelabert o Martí Cormand, manifesten la presència que encara té la naturalesa i el paisatge com a espai diàleg dins la creació contemporània, ara treballada des de noves estètiques, com la del videojoc o llenguatges visuals provinents de l’art urbà.
   
  En la secció Al fil del temps, artistes com Isabel Servera, Carlos Valverde, Federico García Trujillo o Marcel Juliana, mostren la rellevància que té en els seus treballs la idea de temporalitat: el passat, el present, el futur, que evocada des de llenguatges diversos, com la pintura, l’escultura, la instal·lació o el dibuix. Finalment, a Des de l’esquerda, s’agrupen artistes com Jordi Abelló, Xavier González, Felipe Talo o Germán Consetti, els quals han continuat la tradició plàstica de l’expressivitat existencial, a través d’una obra orgànica i visceral, que té com a eix d’experiència artística l’ésser humà i les seves ombres.
   
  La fundació Arranz Bravo de l’Hospitalet es va inaugurar al Centre Cultural Tecla Sala el setembre del 2009, amb el doble objectiu de donar suport a la creació contemporània i de difondre l’obra d’Eduard Arranz- Bravo, a través de l’una col·lecció formada per més de 400 obres d’art del pintor. Al llarg dels deu anys el centre ha realitzat més de 45 exposicions, amb la participació de 50 artistes (veure relació d’exposicions a la pàgina que segueix). Les exposicions han comptat amb la participació de nombrosos crítics d’art del sector, com Gisela Chillida, Sonia F. Pan, Frederic Montornès, David Armengol, Àlex Mitrani o Jordi Antas, i ha donat oportunitat a joves crítics a debutar comissarialment com Irinia Mutt, Daniel Gasol, Jordi Garrido o Bernat Puigdollers.
 • Isabel Servera_ Fer temps

  Isabel Servera, artista resident a l’edifici Freixas de l’Hospitalet, presenta Fer temps, la seva primera exposició individual en un centre d’art institucional. El projecte s’articula a partir d’una instal·lació site specific (CMYK, de 3 x 7 m) i una selecció d’obra recent. El treball de Servera se centra en el desplegament de tres conceptes: la repetició, el temps i el treball processual. La seva obra és conseqüència de llargues jornades de treball dedicades a la repetició, obsessiva i disciplinada, de gestualitats i trames plàstiques. L’error, el desgast dels materials i ús de les eines de treball -impremtes, fotocopiadores, colors-, són impuls i sostent d’una obra a través de la qual l’artista vol reivindicar una temporalitat divergent a la proposada per la societat tecnocràtica.

  Així, el seu interès se centra sovint en la reconstrucció de documents d’oficina triturats (St6, 2019); o en la repetició de qualitats expressives detectades en la fragmentació dels colors d’impressió (CMY, CMY II i CMYK); o en la repetició ininterrompuda i quotidiana del punteig del bolígraf o rotulador sobre el paper, en un marc de temps determinat (Calendari Laboral, 2019, Punt i seguit, 2017-2019). Segons Giselda Chillida, crítica d’art i autora del text Hacer tiempo o el tiempo del artista,  “A través el treball manual i rítmic, Servera introdueix la irregularitat en terreny d’allò inefable i maquinal. El temps de l’artista és un “altre”. És temps imprecís i indisciplinat. És temps estrany que es converteix en excrescència.”

  Isabel Servera (Mallorca, 1986) és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, ​​on també ha cursat un màster de Produccions Artístiques i Recerca. Ha exposat individualment Again & again a la Galeria Miquel Alzueta, Barcelona i Manufacturar, elaborar, produir a la Galeria The Goma, Madrid. Servera ha estat seleccionada per participar en diverses exposicions com: Premi de Pintura de la Fundació Vila Casas (Barcelona, 2019), Premi de Pintura Internacional Guasch Coranty a Centre d’Art Tecla Sala (l’Hospitalet de Llobregat, Barcelona, ​​2018 i 2015), La marca visible en Art Santander, projecte comissariat per Mónica Álvarez Careaga ( Santander, 2017), Art 35-BS a la Galeria Trama i Sala Parés (Barcelona, ​​2016) i Tabula Rasa o la (im) possibilitat de construir una generació al Museu Es Baluard, projecte comissariat per Fernando Gómez de la Cuesta i Pau Waelder (Palma de Mallorca, 2014). El seu treball també s’ha pogut veure a: Hilvaria Studios (Països Baixos), MUU Galleria / MUU Kaapeli (Finlàndia), LAC Narbonne (França), KKKB, SWAB, Centre d’Art Santa Mònica, Centre de Cultura Ses Voltes, The Private Space o FAD. Actualment viu i treballa a Barcelona.

 • Pablo del Pozo. Al muerto, tiempo encima.

  Pablo del Pozo (Badajoz, 1994) presenta Al muerto, tiempo encima, el seu darrer projecte expositiu per la Fundació Arranz-Bravo. Comissariada pel crític i historiador de l’art Jordi Garrido, l’exposició proposa un trajecte doble a través del procés creatiu de l’artista i del procés de coneixement humà. Mitjançant tres elements diferents, la matèria, l’essència i l’espai, del Pozo reflexiona sobre la relació amb l’entorn mitjançant el cos i sobre el seu propi trajecte en la creació artística.

  Al muerto, tiempo encima busca evidenciar que tota acció té un residu, i aquest és també part tant del producte final (idea, obra, etc.) com del propi procés vital. Paral·lelament, l’exposició proposa també un trajecte a través del procés artístic de Pablo del Pozo. Les obres mostrades comencen en el treball purament escultòric, on les formes reprodueixen crostes i escorces – residus de la natura – i continuen en la deconstrucció del cos en els atuells essencials de terrissa, per concloure amb les peces consumides pel foc. Aquest trajecte existencialista conclou amb la incorporació de les obres pictòriques de Del Pozo: papers on trobem representacions esquemàtiques de la figura i rostre humans. En aquestes peces hi trobem les marques del pes del periple matèric d’en Pablo: el dibuix esculpeix el paper i el converteix en una obra tridimensional.

  Al muerto, tiempo encima parla, en última instància, de la intimitat de Pablo del Pozo, entesa a la manera del filòsof Josep Maria Esquirol: una intimitat no com un interior, sinó relativa a allò que li és proper i central, nuclear, de si mateix. En un temps en què l’ésser humà es perd en les distàncies i no repara en allò que ens és més pròxim, en Pablo apel·la a la importància tant de l’entorn com del procés de relació amb aquest. La proximitat no es mesura per la distància respecte a un objecte, si no per l’atenció i la cura que posem en les coses.

 • Arranz-Bravo a Cadaqués.

  Eduard Arranz-Bravo ha sigut un dels artistes catalans que va viure amb més intensitat el que s’ha anomenat com la darrera època daurada de Cadaqués: els anys setanta i vuitanta, un moment en que es donaren trobada a la població empordanesa artistes com Marcel Duchamp, Richard Hamilton, John Cage, Merce Cunningham, Diether Roth, Joan Ponç o Salvador Dalí. El seu estudi-residència a la fàbrica de Sardines (on hi va viure permanentment entre 1985 i 1991) va esdevenir ser un dels punts de confluència de la comunitat artística, on hi tingueren lloc recitals de màgia de Joan Brossa, accions musicals de John Cage, gravacions de cinema, debats, exposicions i happenings. Així mateix, Arranz-Bravo va ser l’artista que més vegades va exposar a la galeria Cadaqués de Lamfranco Bombelli (fins a 14 ocasions), un dels nuclis artístics de la població. L’exposició vol recrear aquest ambient internacional i creatiu, així com rememorar l’amistat estreta que va unir Arranz-Bravo amb amics propers com Richard Hamilton i Diether Roth, a través d’obres i documents de la col·lecció personal de l’artista així com provinentsdel MACBA (Interfaces, Hamilton-Roth, 1979).

  L’ambient obert i trencador de Cadaqués inspirà un nou moment artístic a Arranz- Bravo, més experimental i poifacètic. L’exposició mostra l’obertura de l’artista a l’acció performàtica, tant al seu estudi (Accions amb Roberto Rambaldini (1980) oPeter Gersina (1985), Acció Un (1985), Acció Al Jonson (1985,) com en el marc urbà de Cadaqués (Cadaqués Blau, 1987). També s’endinsà en el terreny cinematogràfic (com a director del film Triade amb Peter Gersina i Bigas Luna); i s’aplicà per primer cop en el gènere escultòric, desarrollant sèries en terracuita i bronze produides per Lanfranco Bombelli. Així mateix, la seva obra pictòrica es torna també ara més oberta, simbòlica i afirmativa.

  L’exposició presenta un recull d’obres significatives entre 1985 i 1992, provinents tant del fons de la fundació Arranz-Bravo com de la col·lecció particular de l’artista. La mostra es clou amb una sèrie d’homenatges contemporanis del pintor català dedicats a l’evocació de Cadaqués, un dels quals realitzat amb l’artista Bernat Daviu, que vol homenatjar l’esperit fèrtil col·laboració artística que va regnar en el curs dels anys vuitanta a la població empordanesa.

  L’exposició s’acompanya amb un catàleg, amb una entrevista de Bernat Daviu i Albert Mercadé a Eduard Arranz-Bravo, i el text d’Albert Mercadé: Arranz-Bravo i l’âge d’or de Cadaqués.

 • Toni Molins. Raul Páez. Fer-se lloc en el desert

  Comissariada per Biel Llinàs, l’exposició Toni Molins. Raul Paez. Fer-se lloc en el desert a la Fundació Arranz Bravo presenta una proposta conjunta de dos artistes emergents, Raul Paez i Toni Molins que desenvolupen una pràctica artística irreverent, des de contextos físicament i simbòlicament perifèrics. El desert posmodern, un espai, segons Gilles Lipovetsky, erm, sense fronteres ni camins predefinits on impera la lògica de la incertesa, la provisionalitat i l’autoexplotació, esdevé aquí metàfora tant del treball com de l’accelerada trajectòria de Molins i Páez, llaurada al marge dels circuits de producció hegemònics.

  Davant la impossibilitat d’ocupar més espai horitzontal del que els ha cedit la institució, ambdós artistes decideixen agafar impúls i atacar l’espai verticalment, com qui salta una tanca que l’impedeix seguir el camí premeditat. Les seves obres, s’articulen aquí com a parts d’un tot que envaeix l’espai expositiu creant una unitat indivisible a partir de la pintura, l’escultura i la instal·lació. Els assemblages construits per Paez, a partir de material trobat i impersonal, que ens remeten als descampats (espais urbans sense una funció clara) i les flotants i inabarcables pintures de fons neutre de Molins, que es fan presents aquí com a miratges o aparicions espectrals, dialoguen en una constant tensió entre allò real i fictici, entre l’hostilitat del camí i l’èpica de superar la travessia. És en aquest espai inhòspit i immersiu, com el mateix desert, on les obres es fan presents com a fites que el visitant haurà d’interpretar per traçar el seu propi recorregut, seguint la lògica de l’etern errar que defineix la pràctica artística contemporània, a la recerca de l’oasis enmig del desert. Comptarà per això amb l’inestimable ajuda del kit d’explorador, format per un mapa del desert de la fundació i un conjunt d’enganxines amb els noms de cada peça que els serviran de full de ruta.

  [Biel Llinàs]

  Toni Molins (Sant Feliu de Llobregat, 1995) treballa al seu estudi de Sant Feliu de Llobregat i entre les seves fites més recents hi trobem Miracles de dubtosa autenticitat (2018) al Claustre de Santa Anna del Raval, Pensar-se com un anemòmetre (2018) a l’Espai Angram de Barcelona i la Bacanal al Palau Falguera (2017), a Sant Feliu, la seva ciutat natal.

  Raul Paez (L’Hospitalet de Llobregat, 1995) es forma acadèmicament a l’Escola Massana i actualment treballa a l’Espai Garatge, a L’Hospitalet de Llobregat. Entre les seves exposicions hi trobem Enemy (2018), a la galeria Córdova, Es solo el principio (2017) al Centre Cultural Sant Josep, de L’Hospitalet de Llobregat o la participació en Arranz-Bravo 75/75 (2017) a la fundació.

  Biel Llinàs (Felanitx, 1994) és artista visual i gestor cultural. La seva obra s’ha pogut veure, entre altres llocs, al V Premi de Pintura Internacional Guasch Coranty (2018) a Centre d’Art Tecla Sala, a Ciutat Subterrània 04 (2017) al CCCB i a En Paral·lel (2016), mostra individual a Ca’n Timoner, a Mallorca. S’inicia com a curador el 2017 a través del seminari de pràctiques curatorials ON MEDIATION #5.

 • Jugar com una fruita no és Jugar. Mònica Planes i Alejandro Palacín

  Jugar com una fruita no és jugar, de Mònica Planes (1992) i Alejandro Palacín (1989), és la primera mostra com a tàndem creatiu dels dos artistes residents a l’Hospitalet. Planes i Palacín parteixen d’una recerca entorn dels espais d’oci i els objectes quotidians per reflexionar sobre les diferències entre utilitzar i jugar.

  En la seva investigació han arribat a certs patrons que es repeteixen, arquetips de les ti- pologies tant dels espais d’oci com dels objectes: un teatre grec, un skatepark, una pica, una banyera o una safata, etc. Per interrelacionar els uns i els altres, es redueix l’espai a la categoria d’objecte fent-ne reproduccions a escala: d’aquesta manera, un teatre pot esdevenir una pica i un skatepark pot ser un plat (o un skate-plat). És arribat aquest punt que els nous objectes han de ser activats, tot propiciant la interacció entre l’objecte quotidià i l’element que habitualment hi encaixaria: una pica i l’aigua, o un plat i el menjar, per exemple. En aquesta activació és on es detecten les relacions formals i essencials tant dels espais com dels objectes: en una pica teatre, l’aigua cau per les grades de la mateixa manera que la mirada del públic es precipita sobre l’escena, que en aquest cas estaria protagonitzada per un desguàs.

  Amb un comissariat a quatre mans de David Armengol i Albert Mercadé, Planes i Palacín proposen veure fins a quin punt és l’entorn el que exerceix una influència sobre nosaltres o si, per contra, som nosaltres els que esdevenim subjecte dins l’espai.

  (Jordi Garrido)

 • Marcel Juliana. Surfeit

  Marcel Juliana (Barcelona, 1991) és la figura més entranyable, il·lustrada i somniadora de l’extraordinària generació d’artistes a la que pertany: fornada nascuda als anys noranta, formada costa amunt durant els anys de la crisi, però hiperactiva i multipropositiva, batejada per Bernat Daviu amb el nom de Garrofistes (Enric Farrés Duran, Joana Roda, Aldo Urbano, Jan Monclús, Francesc Ruiz Abad…). Marcel Rubio és un dels membres del grup amb una mirada artística més personal: per la seva innocència, pel seu imaginari exultant, i també per a la seva sensibilitat incisiva, alhora onírica i nostàlgica, que plasma a través de la modesta disciplina del dibuix.

  Per a l’exposició a la FAB Marcel Rubio ha decidit expressar a través del dibuix un tema de nova invenció: el Surfeit. Surfeit és un verb anglosaxó que el podríem traduir com a “Excés”. “Allò que excedeix del que és necessari”, ho defineix el diccionari d’Oxford. Però també és un excés en el vici: deriva, també, del francés sur fait (sobre fet, over dosed): una sobredosi d’estímols sensorials, d’agrapament intens a la vida. A Surfeit el Marcel Rubio intenta copsar el record d’una experiència sensorial extrema, viscuda per l’artista com una etapa vital iniciàtica en la seva primera juventut, que l’abocà al plaer, a la sexualitat, a la festivitat però també als seus contraris: a l’ètica, al pensament i la moral.

  A Surfeit és la vida la font primera d’on raja l’obessió, que el Marcel evoca a través de les metàfores -entre romàntiques i surrealistes- dels animals salvatges i de la ruïna. Per en Marcel la ruïna és un reducte de vitalitat. Tracta la ruïna -en aquest cas les ruïnes del Born barceloní- com si es tractés d’un pergamí desfet del Satiricon de Petroni, amb les seves orgies i banquets sensuals, remots i desgastats, protagonitzat per homes, que sovint apareixen metamorfosejats oníricament en bèsties i animals. La reflexió de Juliana sobre la ruïna té origen enles lectures de Walter Benjamin. A banda del seu interès per la metàfora de l’Angelus Novus -l’àngel exultant de vida que sobrevola un món enrunat-, també l’interessa de l’autor alemany la filosofia que es desprèn dels Passatges, reivindicant una forma d’art a través de la mirada activa i nostàlgica del recorregut urbà.

  Marcel Juliana és artista visual. Graduat en Belles Arts a la universitat de Barcelona, va ser resident al Taller BDN els anys 2013 i 2014. En els anys 2016 i 2017 ha exposat a Passatge Studio, La Puntual de Sant Cugat i a l’Espai Angram de la revista Mirall (comissariat: Jordi Garrido).

  L’exposició Surfeit està comissariada per Albert Mercadé i compta amb la col·laboració de l’escriptor Victor Balcells.

 • Contrapunt. Arranz-Bravo

  Col·labora. EASD Serra i Abella de L’Hospitalet

  No hi ha rastre ni acció en la figura d’Eduard Arranz-Bravo (Barcelona, 1941) que no ens aparegui com a un fervorós contrapunt. Pensem en l’extraordinària celebració cromàtica que va significar la fàbrica Tipel en contrast amb la griso del franquisme. O la seva figuració efusiva reaccionant contra l’abstracció informalista regnant durant els seixanta a Barcelona. Contrapunt vital, també, quan, en plena popularitat, a les portes de la mort de dictador, el nostre artista es trasllada a una masia a Vespella de Gaià (Tarragona). O el contrapunt dels vuitanta: quan aliè al boom pictòric que caracteritzà aquells anys, es refugià a la població marinera i taciturna de Cadaqués. I, finalment, contrapunt artístic i vital a partir dels noranta: el moviment conceptual marca el to artistic d’una dècada, davant la qual Arranz-Bravo reacciona accentuant el seu interès i dedicació en la pintura, avui refugi privilegiat per a reflexionar sobre qüestions fondes de l’existència.

  Arranz-Bravo entén la seva obra actual com una espècie de contrapunt musical: aquest so breu, vibrant i intens que contrasta amb tota la resta de música de fons de la partitura, però no per a negar-la, sinó per a afirmar-la amb mé rotunditat. Una fuetada cromàtica sentida que ens fagi vibrar com a éssers humans. És com una roca agresta enmig de la uniformitat d’un jardí japonès; un nota greu inesperada en una fuga ascendent de Bach; o com una pinzellada espontània i precisa sobre un fons pàlit en un dels darrers quadres de Joan Miró. Moments subtils d’intensitat creativa, que Arranz-Bravo ha treballat per a
  l’exposició metafòricament, en un projecte de conjunt que integra la pintura, l’escultura, el dibuix i l’obra sobre paper.

  L’exposició compta amb la col·laboració de l’Escola d’Art i Disseny Serra i Abella de L’Hospitalet, el qual en el curs de l’exposició presentarà un projecte d fotografia i disseny a partir de la idea de Contrapunt.

 • Aïda Andrés Rodrigálvarez. Cossos infralleus

  Col·laboren: Mònica Planes, Alejandro Palacín i Frederic Montornés
  Exposició 30 novembre 2017 _ 11 de febrer 2018

  Aïda Andrés Rodrigálvarez (Barcelona, 1985) és la darrera guanyadora del premi d’Arts Visuals Arranz-Bravo 2016. El jurat, que va estar format pels artistes Bernat Daviu, Eduard Arranz-Bravo, Miquel Gelabert, i el crític Albert Mercadé, van premiar a l’artista per la coherència, contundència i unitat dels seus darrers projectes, centrats en el treball obert i sensible de la captació de la llum a través del gravat, el paper o la ceràmica, en un medi tan agreste com l’Antàrtida. En efecte, l’Aïda passà prop d’un mes vivint al continent més remot i gèlid per a dur a terme una indagació artística: la captació de la llum en el seu estadi més desesperat i sublim. L’exposició a la fundació Arranz-Bravo es presenta com la continuació d’aquell projecte antàrtic. L’Aïda amplia i aprofundeix en els problemes artístics fonamentals que en van sorgir: noves sèries de paper policromat amb els matisos lumínics de la terra i atmosfera; grans escultures de paper, amotlladores dels espais essencials i abstractes que va divisar; i noves sèries de gravat, a partir dels accidents i sensacions que va l’Aïda va viure a l’Antàrtida.

  Els artistes Mònica Planes i Àlejandro Palacín, companys d’estudi de l’Aïda en el taller de L’Hospitalet, parlen així de la seva obra en el text Mirar la llum tocar les coses: “L’Aïda fa visible la llum. Utilitza diferents medis i estratègies per relacionar-s’hi i registrar com aquesta entra en contacte amb els cossos per tal de materialitzar-la. Captura l’atmosfera de llocs i de moments concrets a partir de donar cos a tots aquells elements intangibles i passatgers que conformen els entorns. No la produeix ni la reprodueix, la registra. (···) Per percebre aquesta mena d’incisions infralleus cal ser allà, conviure-hi. És per això que per a l’Aïda casa seva és una localització essencial per al desenvolupament de les seves pràctiques. És allà on, immersa en el dia a dia, va registrant aquestes modificacions que nota com una activitat més de la seva quotidianitat. Com si coporoduís totes les obres amb el temps, la seva part consisteix bàsicament en contemplar: contemplar com una forma d’afecció davant el que mira i sentir com un forma de conèixer.”

  Inauguració: Dijous 30 de novembre 19:30
  Fundació Arranz Bravo: Avinguda Tarradellas, 44. L’Hospitalet de Llobregat.
  Centre Cultural Tecla Sala (M: L1, La Torrassa)
  Dimarts a dissabte: 17h -20h. Diumenges: 11 – 14 h

 • Marc Badia/Jan Monclús. Let me die alone but please film it

  Let me die alone but please film it, és el projecte expositiu que Marc Badia (Barcelona, 1984) y Jan Monclús (Lleida, 1987) presenten, de forma conjunta i en diàleg creuat, a Fundació Arranz Bravo dins del programa Gallery Weekend de Barcelona 2017.

  La mostra explora la similituds entre el binomi èxit-fracàs i el concepte d’absurd o “fer malgrat tot”. Una combinació que permet entendre i aproximar-nos a certs interessos disfuncionals que comparteixen els dos artistes com són l’error, la decisió, la broma o el repte absurd. Es tracta d’una posada en crisi que prioritza l’anticipació dramàtica, la recerca d’un altre model d’anhel esperançador, o la persecució de fantasies irracionals, davant d’aspectes més categòrics com el raonament o el pes convencional de la nostra societat, donant lloc a moments únics que s’alliberen i es desenvolupen des d’una posició descentrada, imprevista i desassossegada.

  La proposta té com a punt de partida el primer “fail” gravat per una càmera, que es remunta a l’any 1912. Es tracta de la filmació en què l’austríac Franz Reichelt (1878-1912) va voler provar el seu disseny de paracaigudes saltant des de dalt de la Torre Eiffel. A les imatges de la pel·lícula podem veure a Reichelt en el moment previ al salt i com aquest cau en picat produint la seva mort instantània. Una acció que ha passat a la història, més com un símbol d’estupidesa que com un sacrifici al progrés tecnològic, i recordat com una acció desproporcionada.

  Let me die alone but please film it, títol compost per una frase senzilla, de baix relleu, a mig camí entre el marginal i l’heroic, planteja una dialèctica centrada en la pintura expandida mitjançant la confecció d’un relat escrit a quatre mans. Una reflexió que pren protagonisme des d’un discurs meta-pictòric sorgit a partir d’una cruïlla de rols: d’una banda la figura del loser, entès com un ens disfuncional que prioritza l’ideal improductiu a la normalització instal·lada; de l’altra, l’entusiasta, que opera des d’un caràcter més propi del desig i l’exaltació. Dos posicionaments reunits en un exercici d’intensitat màxima, sota una multitud de micro-històries que barregen realitat i ficció, així com altres reflexions i preocupacions sobre les expectatives i incerteses pròpies de l’artista emergent.

  Jordi Antas

 • Bernat Daviu. Garrofistes

  Bernat Daviu (Girona, 1985) és un cul inquiet de l’actual escena artística barcelonina. Artista i galerista, Daviu compagina la direcció dels espais Passatge Studio i la galeria Bombon projects amb una prolífica activitat com a artista i com a fundador del grup Forever Blowing Bubbles. Format a l’escola d’art Central Saint Martins de Londres, els seus interessos artístics es fonamenten en la recuperació de l’esperit utòpic i revolucionari dels moviments d’avantguarda, des d’una perspectiva alhora romàntica, irònica i contestatària. Mogut per aquest ideal Bernat Daviu funda el moviment Garrofista, un grup format per artistes, músics, escriptors i poetes de l’escena artística emergent, que es reuneixen al voltant de la garrofa com a metàfora de la precarietat i la resistència. Artistes i creadors es troben en un context fictici d’avantguarda que en Bernat Daviu organitza i imagina en diferents formats: la pintura, el vídeo, l’escriptura o la performance.

  Després de la presentació del grup Garrofista a la Fundació Joan Miró (festival Loop 2016) i al MACBA (A l’Internacional d’Antoni Miralda i Montse Guillen, abril 2016), Bernat Daviu proposa un tercer acte del grup a la Fundació Arranz-Bravo. Es tracta d’una exposició de retrats de membres del col·lectiu realitzats per ell mateix. S’hi podran veure els artistes Aldo Urbano, Marcel Rubio, Patricia Fernandez, Enric Farrés, Daniel Moreno o Lluc Baños, la cantant Martina Borrut, la gastrònoma Susana Sunçais, la galerista Joana Roda, la comissària Caterina Almirall, el guitarrista Gerard Serra, l’escriptor Victor Balcells, el director de cinema Marc Roca o la productora Sira Roda.

  Activitats complementàries
  En el marc del festival Loop -18- 27 de maig-, Marc Roca (un dels membres fundadors del moviment i co-director de la pel·lícula del moviment Guanyar-se les garrofes) juntament amb Artur Tort, Marc Cuscó i Gabriel Ventura presentaran la pel·lícula El néctar de la inflació (2017).

 • Arranz-Bravo 75-75

  Des de la fundació hem tingut la pensada de celebrar el 75è aniversari de l’Eduard Arranz-Bravo amb un projecte a l’alçada de les circumstàncies. 75 personalitats del món de la cultura i de la societat civil  -crítics d’art, poetes, mestres, estudiants, artistes, ciutadans de L’Hospitalet…- han estat convidats a escollir i comentar una obra d’art de l’artista. Els hi hem proposat una selecció de 75 peces, formada per cinquanta-nou obres inèdites d’Arranz-Bravo, sis objectes de la seva col·lecció personal i deu obres provinents del fons de la Fundació Arranz-Bravo. D’una manera o altra, tots els moments artístics de l’Arranz-Bravo hi estan representats. Les 75 obres amb les seves 75 interpretacions les podeu descobrir en la present exposició i en l’edició especial que hem publicat per a l’ocasió.

  L’aportació de cadascun dels participants ha ajudat a reconstruir una biografia artística d’Eduard Arranz- Bravo del tot atípica: el despertar creatiu dels anys seixanta amb l’evocació dels seus companys de generació (Isidor Prenafeta, Antoni Llena, Francesc Parcerisas) i crítics del moment (José Corredor- Matheos); l’esbojarrament dels setanta amb la feliç interpretació de protagonistes de l’època (Lluís Bassat, Antoni Marí, Jordi Garcés), la mirada dels historiadors experts (Àlex Mitrani) o l’experiència dels seus galeristes (Gaspar); la creativitat lluminosa dels vuitanta a Cadaqués des de l’autoritat crítica de Vicenç Altaió o la vivència del galerista Àlex Nogueras; l’obertura internacional dels noranta amb el copiós grup de seguidors nord-americans vinculats a la galeria Franklin Bowles de San Francisco i Nova York; la connexió de la crítica catalana amb la pintura actual d’Arranz-Bravo, tant la més experimentada (Sílvia Muñoz, Núria Poch, Ricard Planas, Conxita Oliver, Martina Millà, Jèssica Jaques, Josep de Calassanç Laplana, Mercè Pomers, Joan González i Lluís Nacenta) com la més jove (Jordi Garrido, Bernat Puigdollers, Georgina Parrilla, Aina Mercader, Marta Sánchez), i la connexió retinal d’Arranz-Bravo amb els artistes més joves (Marcel Rubio, Raúl Páez, Francesc Ruiz Abad, Pere Llobera, Miquel Gelabert, Martí Cormand, German Consetti, Albert Arribas, Artur Muñoz i Bernat Daviu) i professors de Belles Arts (Mar Redondo i Roser Masip); i finalment, l’estret vincle amb la ciutat de l’Hospitalet i les moltes complicitats teixides des dels anys vuitanta i durant l’acció de la Fundació amb escoles, professors, galeristes, alumnes, artistes, directors de museus, associacions i la governança de la ciutat.

 • Falla d’Ayelen Peressini i Aldo Urbano

  FALLA és el títol de l’exposició conjunta que l’Ayelen Peressini (1986) i l’Aldo Urbano (1991) protagonitzen a la Fundació Arranz-Bravo. Ambdós guanyadors de la Beca per a la Creació Artística de la Fundació Guasch Coranty, les característiques de les seves respectives obres els han portat a col·laborar en aquesta mostra, que compta amb el comissariat del crític i historiador de l’art Jordi Garrido (1991), debutant en la curadoria amb aquest projecte.

  “És contemporani qui percep la falla del seu temps; […] qui fa d’aquesta fractura el lloc d’una cita entre el temps i les generacions” diu el filòsof Giorgio Agamben. Aquesta FALLA és el punt on l’obra de l’Aldo i l’Ayelen es troben, un espai d’incomoditat en què es fan paleses les mancances d’un present que, com tots, és hostil. És a partir d’aquesta hostilitat, pròpia d’una societat postmoderna tardana que ha desterrat de les nostres vides tot allò que va més enllà de la raó i el materialisme salvatges, que tant l’Aldo com l’Ayelen aborden una necessitat humana; una necessitat interior que connecta l’individu amb una espiritualitat perduda.

  La línia, el moviment i l’espai són els tres elements bàsics de la combinatòria que dóna lloc a les obres que trobem a FALLA. D’una banda l’Ayelen Peressini se situa a mig camí entre l’escultura i l’arquitectura; un àmbit mixt d’estructures tridimensionals que tot i les seves dimensions – superiors en la majoria dels casos a l’escala humana – resulten enormement tènues, quasi volàtils. Aquesta contraposició entre lleugeresa visual i grans dimensions és la dualitat que injecta potència a l’obra de l’Ayelen: l’espai que ocupen esdevé una presència sensible però invisible, que fa vibrar el buit silent suspès al seu interior, llest per a ser habitat espiritualment. A l’altra cara de la moneda trobem l’obra de l’Aldo que s’emplaça en un punt indeterminat – que no necessita cap més definició de la que ja té – amb un peu a la pintura i l’altre al dibuix. En ambdós casos hi demostra una voluntat clara d’interpel·lar a l’altre, ja sigui a través de la forma, amb línies vibrants, o de plans desencaixats de la superfície bidimensional de la pintura, envaint així en última instància l’espai. Aquesta interpel·lació en el cas de la pintura es dóna de manera molt clara, ell mateix parla de provocar “curtcircuits cognitius” en l’observador a través de les combinacions cromàtiques àcides i traços irregulars.

  Mitjançant aquestes eines proporcionades per l’Ayelen Peressini i l’Aldo Urbano, FALLA enceta una discussió sobre la contemporaneïtat i les seves mancances espirituals a través de l’art.

 • Francesc Ruiz Abad. I didn’t know I was collecting

  Francesc Ruiz Abad. I didn’t know I was collecting

  Recorregut amb audioguia: Amb intervencions locutades d’Eduard Arranz-Bravo, Anna Dot, Oscar Holloway, Jan Monsalvatje i Eulàlia Rovira amb Inditexts.

  Preguntar al taulell d’ingrès de la fundació

  ’I didn’t know I was collecting’ és la primera exposició individual de caràcter insititucional de Francesc Ruiz Abad, guanyador del premi d’arts visuals Arranz-Bravo 2015. La comissària de la mostra, Anna Dot, proposa un recorregut expositiu format per una successió aleatòria de pintures, dibuixos, llibretes, mapes, capses, documents de viatge o audiovisuals vinculats a l’itinerari artístic i personal de l’artista. L’exposició vol subratllar el caràcter ‘processual’ de l’obra d’un artista que ha realitzat la major part d’experiències pictòriques en itinerància (a Europa, a Àsia i Amèrica). La seva obra és, així, una ‘pintura en trànsit’, tal i com ho defineix al catàleg de la mostra Albert Mercadé, director artístic de la FAB; una pintura oberta a les estratègies pròpies de l’art conceptual -el viatge, l’exploració, el treball textual, la investigació-, sense renunciar als principis estètics de la pintura contemporània: la ironia, l’estranyesa, la intensitat plàstica.

  Francesc Ruiz és un destacat exponent de la nova escena pictòrica barcelonina; una generació nascuda durant la dècada dels noranta que té l’ambició de retornar la pintura a la centralitat de l’art contemporani. Els seus referents pictòrics es troben principalment en la pintura europea contemporània: Sigmar Polke, Oliver Kossack, Fiona Rae, Jakub Julian Ziolkowski o l’escola de Leipzig (Tilo Baumgärtel, Jonathan Meese…etc), aquest,a darrera ciutat en la que el Francesc Ruiz ha residit. Una obra irònica, psicodèlica i vital, que enllaça amb l’obra de pintors resistents del nostre propi context, com Pere Llobera o Rasmus Nilausen.

 • Carlos Valverde. Stronghold

  Stronghold Carlos Valverde Black TEAM

  Stronghold (fortalesa) és el nom del darrer projecte de Carlos Valverde (Cáceres, 1987), realitzat en coproducció entre la Fundació Arranz Bravo, l’espai d’art Homesession del Poble-sec i l’escola Sant Jaume de la Fep de L’Hospitalet. Valverde ha elaborat tres grans fortaleses en tres indrets diferents, que l’espectador està convidat a descobrir.  Per a participar en el projecte l’artista convida als usuaris de la fundació Arranz-Bravo a inscriure’s a l’equip de la fundació i seguir les seves instruccions: black.stronghold@carlos-valverde.com

  L’obra de Valverde no és per ser contemplada. És per ser viscuda i experimentada. L’espectador no se situa davant l’obra, sino que penetra al seu interior i en forma part. Stronghold necessitarà de l’ajuda del públic per a ser completat, descobrint els camins ocults i les experiències ignotes que s’amaguen darrera del projecte. Una metàfora que planteja l’art com una estructura de defensa davant la vida. Cada una de les decisions i accions que l’espectador desenvolupi a l’interior de la fortalesa farà avançar o retrocedir en el seu objectiu: trobar allò que s’amaga al final del camí.

  El tret de sortida de Stronghold serà el proper dia 10 de juny a les 11h, acabant l’activitat amb un dinar a les 14h a la Fundació Arranz Bravo: el banquet Stronghold comissariat pel col·lectiu Forever Blowing Bubbles (Bernat Daviu i Joana Roda).
  Comissariat: Artur Muñoz i Albert Mercadé

  Dates: 10 de juny– 24 de setembre de 2016 (fins 17 de juny Sant Jaume de la Fep i Homesession)
  Inauguració: Divendres 10 de juny a les 14h (Fundació Arranz Bravo)

  Fundació Arranz Bravo:
  Dimarts a dissabte: 17h -20h. Diumenges: 11 – 14 h
  Avinguda Tarradellas, 44. L’Hospitalet de Llobregat. Centre Cultural Tecla Sala (M: L1, La Torrassa)

  Homession:
  visita amb cita prévia fins el 17 de juny: info@homesession.org
  Carrer de la creu dels Molers, 15. Barcelona. M: L3,PobleSec

  Horaris Sant Jaume de la Fep:
  De dv 10 juny a divendres 17 de juny. de 8 a 13:30 i de 15h a 20h (excepte dv fins 18h)
  Carrer Satiago Apòstol 36-40, L’Hospitalet. M: L1, Torrassa/Santa Eulàlia

 • Arranz-Bravo. El dibuix en acció

  Exposició Arranz-Bravo el dibuix en acció

  Inauguració : Dijous 18/02/2016 – 19:30h

  L’exposició Arranz-Bravo. El dibuix en acció, vol revisar els usos, tècniques i modalitats emprades per Eduard Arranz Bravo en la disciplina del dibuix, des dels inicis de la seva trajectòria artística fins a l’actualitat, en una selecció que aplega peces escollides del fons de la FAB, dibuixos de la col·lecció del Museu de L’Hopitalet, carpetes inèdites d’obra sobre paper de la col·lecció Monteiro Soares del Brasil i, finalment, obra sobre paper contemporània realitzada per Arranz-Bravo. La mostra compta amb l’edició d’un catàleg, amb textos de la crítica d’art Núria Poch, Albert Mercadé, director artístic de la FAB, i una entrevista a Eduard Arranz-Bravo.

  El dibuix va ser el protagonista del debut artístic d’Arranz Bravo, tal i com ho demostra la portada del primer catàleg sobre l’artista, escrit per Baltasar Porcel el 1966, i també el premi de dibuix Ynglada-Guillot del 1968 que Arranz Bravo guanyà i que es conserva al fons del MNAC. Després arriba el temps fecundo d’experimentació de finals dels seixanta: és el moment de la fàbrica Tipel, de la Sala Gaspar, del tàndem amb Bartolozzi, dels happenings, d’Eivissa i les desfilades de la confusió a Granollers. A l’exposició en són prova d’aquest moment dos projectes: els esbossos de la Tauromàquia (projecte amb Rafael Bartolozzi que té com origen un tour que realitzaren amb el torero Antonio Ordóñez a moltes de les places espanyoles i que s’exposà a l’Spanish Institute de Nova York), i el projecte Zahara-22 amb Xavier Guardans, que realitzaren en un viatge a Zahara de la Sierra.

  Complementen aquest període les carpetes de 1968 localitzades a la col·lecció Monteiro Soares del Brasil -130 obres sobre paper entre dibuixos, aquarel·les i gravats-, les quals demostren que la subversió plàstica que Arranz-Bravo estava portant al carrer, naixia del treball diari i la introspecció de taller. En ells percebem la seva obsessió per a la figura humana i el seu ànim de portar en un estadi inexplorat les primeres experimentacions biomòrfiques de Pablo Picasso o les fabulacions oníriques i punxants de Joan Miró.

  Tanca l’exposició la seva obra contemporània, formada d’una banda pels esbossos de les escultures monumentals realitzades a L’Hospitalet (El Pont de la Llibertat, Museu d’Hisòria de L’H), i una sèrie de grafit sobre paper -Roots- de gran format que l’aritsta ha realitzat per a l’ocasió. L’exposició El dibuix en acció, vol reivindicar la figura d’Eduard Arranz Bravo com un dels dibuixants vivents més importants del país, tal i com ha sigut observat per diferents crítics que han escrit sobre la seva obra, com José Corredor Mateos, Baltasar Porcel o Ricard Planas.

  Segueix l’expo amb el HT #ABdibuix

 • Arranz-Talo. Los extremeños

   Los Extremeños és un projecte artístic realitzat per Eduard Arranz-Bravo (Barcelona, 1942) i Felipe Talo (Barcelona, 1979). Pintures, vídeos, teles, cartes, escultures, caixes, dibuixos i objectes quotidians manipulats són el resultat d’un procés intens de transferència artística entre tots dos creadors, en una proposta que pretén recuperar, des d’una mirada contemporània, l’esperit de col·laboració creativa viscut pel propi Arranz-Bravo durant els anys setanta i vuitanta, amb artistes com Rafael Bartolozzi, Jaime Camino, Bigas Luna, Ferran Adrià o Richard Hamilton.

  Lose Extremeños és una exposició que recull un camí d’anada i tornada. Durant els darrers deu mesos Arranz-Bravo ha anat rebent un conjunt de caixes amb objectes al seu interior. Són les anomenades caixes psíquiques de Felipe Talo, les quals incorporen objectes de densa càrrega anímica recollits pels carrers de Berlin i intervinguts per l’artista. Els mateixos objectes han estat posteriorment transformats per Arranz-Bravo al seu estudi de Vallvidrera. Es tracta, com afirma Felipe Talo, d’una operació de canibalisme espiritual, on es procedeix, emulant a antics rituals animistes, a una transferència psíquica on el jo es reivindica com a altre. Aquesta concepte de l’alteritat del jo, es materialitza en un conjunt artístic híbrid on les vores del jo es difuminen, creant un miratge d’identitat. ¿On és el veritable Arranz-Bravo? ¿On està el veritable Talo? A Los Extremeños la veritat es torna mentida, i la mentida veritat.

  Format a la universitat de Barcelona, amb estudis de Belles Arts i filosofia, des del 2003 Felipe Talo ha residit i exposat a Mèxic, Madrid (galeria LaAlegria), Shanghai i Berlin (Bananaprojects). Des del 2009 que ve desarrollant el projecte Metempsicosis. Durant tots aquests anys ha mantingut una correspondència ininterrumpuda amb Arranz-Bravo. L’exposició Los extremeños és la plasmació d’aquesta deriva.

  L’exposició es complementa amb l’edició d’un catàleg i un text crític de Sonia Fernández Pan.

 • Contra Arranz-Bravo

  Una exposició col·lectiva, amb obres de Gerard Ballester, Lluc Baños i Natàlia Giné, comissariada per Aina Mercader. La Fundació Arranz-Bravo de L’Hospitalet de Llobregat acull, de l’1 d’octubre al 6 de desembre, l’exposició col·lectiva Contra Arranz-Bravo.

  Els treballs dels tres artistes, que transmuten entre l’escultura i la instal·lació, interpel·len l’espai en el sentit més ampli i perequià (Georges Perec, 1936-1982) del terme i parteixen de 0 s’enfronten directa o indirectament amb el treball i la gramàtica d’Eduard Arranz-Bravo.

  La comissària ha convidat als joves creadors a seleccionar obres d’Arranz-Bravo, entre les quals hi ha dibuixos de joventut, pintures i aiguaforts de diverses èpoques. D’aquesta manera, es fan seu el treball d’Arranz-Bravo i es presenta una nova lectura del fons de l’artista.

  Contra Arranz-Bravo ocupa tot l’espai expositiu de la Fundació (normalment la sala està dividida entre, als primers passadissos, l’exposició temporal de propostes emergents i, al fons, la temporal d’Arranz-Bravo) amb obres dels quatre artistes. Les propostes de Ballester, Baños i Giné entren en contacte amb les peces del mestre d’una manera més o menys explícita. A vegades s’hi refereixen directament, altres hi fan una picada d’ullet, o són utilitzades com a base per a crear i donar forma als propis projectes.

  La major part del material exposat és obra site specific, pensada a propòsit per aquesta mostra i prenent com a punt de partida les formes, colors i temes recurrents d’Arranz-Bravo.

  Diem que la realitat s’explica a partir del temps i l’espai, però, descobrim amb Perec que l’espai en si mateix és una realitat. Tot passa en l’espai (domèstic, quotidià, expositiu) i tot es pot acabar reduint a espai. A Contra Arranz-Bravo, els tres artistes el viuen, l’ocupen, l’interroguen, l’investiguen i el treballen amb total llibertat i solvència.

  A l’espai exterior: ja sigui al pati de la Fundació (Ballester treu fora de la sala d’exhibició els mòduls recreats amb fusta que fan de paret i separen la sala) o al carrer de L’Hospitalet de Llobregat (Giné està interessada per la mesura de les coses. Per exemple, s’esforça a saber quina distància hi ha del terra a la part més alt del Pont de la Llibertat d’Arranz-Bravo –situat a la Rambla de Marina– prenent la seva alçada com a mesura de referència i portant-la, a manera de gran vara vertical, al pati de la Fundació).

  A l’espai expositiu: Ballester proposa Desplaçar l’entrada, una gran cortina de plàstic, molt abans d’arribar a la sala; i s’adapta a l’arquitectura de l’espai amb el projecte en cartó de Peces per a… (cantonada, sòcol). A més, dificulta la visibilitat d’algunes pintures o força recorreguts, a partir de la instal·lació d’uns plafons translúcids.

  A l’espai domèstic: Baños projecta el seu vídeo-performance Interaccions, que proposa un joc de desdoblament en el temps i en l’espai, on fa diverses accions i interactua amb objectes quotidians o materials trobats. El dia de la inauguració realitzarà la performance en viu que quedarà gravada i es projectarà en loop a l’exposició. A més, inclou Senyalètica, el seu propi llenguatge de símbols amb el qual descriu la realitat i alguna de les obres d’Arranz-Bravo exposades.

  Contra Arranz-Bravo s’inaugura l’1 d’octubre, a les 20h, coincidint amb el Barcelona Gallery Weekend (1-4 octubre) que se celebra en diversos centres d’art de la capital catalana i de L’Hospitalet de Llobregat.

 • David Lorente_IT

  Contra Arranz-bRAVO

  David Lorente (Barcelona, 1989), estudiant de darrer curs de la facultat de Belles Arts de Barcelona, va ser escollit com l’artista guanyador del Premi Arts Visuals Arranz 2014, en un concurs que van participar més de seixanta artistes. El jurat va valorar l’atreviment i contundència de la seva obra, així com la sòlida personalitat que es desplega a través d’un llenguatge híbrid, insòlit i delirant. El seu treball, tot i que l’escultura hi té un pes preponderant, s’afirma a través de diferents formats, tècniques i disciplines: la imatge digital, la fotografia, el vídeo. Un imaginari explosiu i eclèctic que pren com a punt de partida la realitat ja reproduïda: objectes trobats, imatges de revistes, vídeos ja enregistrats… Lorente realitza un ‘cocktail’ del nostre món hipervisual, i en fa un destil·lat amb un profund sentit crític. David Lorente és un artista compromès, que vol fer reflexionar sobre la buidor de moltes vides viscudes en el marc del món de la societat de consum. D’aquí el títol de la mostra, IT: It per la ‘cosització’ de la societat, cada cop més materialitzada i capitalitzada; cada cop més consumible, i per tant comestible. Una societat  menjable perquè qualsevol cosa és susceptible de ser rebaixada per oferir-se al mercat global de la societat de consum.

  L’exposició ha comptat amb el treball de tres comissaris: David Martrat, Montse Liz i Mar Esteve, els quals són alumnes de l’assignatura de Crítica d’art de la professora Pilar Bonet (universitat de Barcelona). Mercès al conveni que la fundació ha establert amb la Universitat de Barcelona, aquesta és la primera exposició comissariada pels tres joves crítics, acomplint així un de les missions fundacionals de la FAB: donar primeres oportunitats de professionalització a joves artistes i crítics d’art. Els comissaris han reforçat conceptualment l’exposició, tot preguntant-se si l’obra de David Lorente no vol anar més enllà de la materialitat per a investigar trets fonamental de la identitat de l’ésser humà. Es pregunten els comissaris: ‘Que s’amaga sota la pell de cada individu? És la identitat una veritat inqüestionable? Existeix la possibilitat de simular a través de l’art noves realitats, encara que això qüestioni molts dels principis identitaris de la nostra realitat?’

  Aquestes són algunes de les preguntes que l’artista formula a través dels projectes que configuren aquesta exposició, encapçalada pel concepte “IT”, fonèticament molt pròxim a l’ “ID” identitari, el qual en tot moment es confronta a la materialitat de l’objecte. Les reflexions dels comissaris es materitalitzen en diferents textos publicats al catàleg de la mostra, amb referències teòriques a  Walter Benjamin o Jean Baudrillard.

  L’exposició romandrà oberta fins el diumenge 27 de setembre (fundació tancada del 15 de juliol al
  15 de setembre).

 • Fernando M. Romero. Partículas Elementales

  ‘Partículas Elementales’ és la primera exposició individual de Fernando M. Romero (Córdoba, 1978) a Catalunya. Comissariada per Albert Mercadé, i amb la col•laboració del crític d’art Jaume Vidal Oliveras, l’artista cordobès explora alguns dels components artístics fonamentals de la seva obra, centrada en una recerca sobre les relacions visuals i conceptuals que l’artista identifica en els camps de la percepció icònica i la ciència. Colisions, explosions, trajectòries, interferències són fenòmens que es troben al nucli tant de la creació artística com de la recerca científica, desembocant així a models artístics que ens permetin interpretar la realitat que ens envolta. Romero vol caçar els matisos icònics i expressius que apareixen en la micro-realitat que s’amaga rera els objectes, així com en la fragmentació del temps, a través d’un llenguatge artístic híbrid que abraça la fotografia, la pintura, el vídeo i la instal.lació.

  Resident entre Berlín i Córdoba, Fernando M. Romero és un dels artistes més prometedors de la plàstica espanyola contemporània, una realitat avalada per la seva trajectòria, que inclou la participació a fires com JustMad (Madrid), SWAB (Barcelona), Estampa (Madrid) o ArteSantander (Santander); diferents exposicions individuals, a Berlín (Egbert Baqué Contemporary Art), Estocolm (Candylandgallery), València (Galería Paz y Comedias), Elx (IV Beca Pilar Montalbán), Sevilla (AJG Gallery), Córdoba (Combo) o Santander (Galería Siboney); i importants reconeixements com la Beca Artes Nobles 2009, la IV Beca de Pintura Pilar Montalbán 2012 o la Beca de Creación de la Fundación Botí en 2001.

 • Arranz-Bravo. Magnus

  Realitzada en col·laboració amb el Centre Cultural de Terrassa, la Fundació Arranz-Bravo de L’Hospitalet i el Centre Cultural Tecla Sala, l’exposició ‘Arranz-Bravo. Magnus’ presenta una selecció de les 60 obres en gran format més reeixides del darrers deu anys de trajectòria del pintor català Eduard Arranz-Bravo (Barcelona, 1941). La darrera dècada de treball d’Arranz-Bravo es caracteritza per l’assumpció de nous reptes artístics, entre els quals es troba la pintura sobre tela en gran format: tríptics, polítiptics, gran quadrants pictòrics, que acullen la simbologia clàssica del pintor barceloní, sotmesa ara a una nova revisió. Les mans, les creus, els cossos humans fragmentats, formes inserides dins les fresques i elèctriques superfícies de color que caracteritzen la seva paleta cromàtica. Bona part de l’obra presentada ha estat realitzada al seu nou taller de pintura a Vallvidrera, dissenyat per l’arquitecte Jordi Garcés, i mereixedor d’un dels premis FAD del 2014. Un període fèrtil i ambiciós, el qual, per la repercussió internacional de l’artista (a Xina, Estats Units i Rússia), ha tingut ben poca visibilitat a casa nostra. La qualitat i l’envergadura del projecte fan d’aquesta mostra una exposició insòlita i d’excepció.

  Centre d’Art Tecla Sala + Fundació Arranz-Bravo, L’Hospitalet. Del 26 de març al 31 de maig 2015

 • Arranz-Bravo. Magnus

  Realitzada en col·laboració amb el Centre Cultural de Terrassa, la Fundació Arranz-Bravo de L’Hospitalet i el Centre Cultural Tecla Sala, l’exposició ‘Arranz-Bravo. Magnus’ presenta una selecció de les 60 obres en gran format més reeixides del darrers deu anys de trajectòria del pintor català Eduard Arranz-Bravo (Barcelona, 1941). La darrera dècada de treball d’Arranz-Bravo es caracteritza per l’assumpció de nous reptes artístics, entre els quals es troba la pintura sobre tela en gran format: tríptics, polítiptics, gran quadrants pictòrics, que acullen la simbologia clàssica del pintor barceloní, sotmesa ara a una nova revisió. Les mans, les creus, els cossos humans fragmentats, formes inserides dins les fresques i elèctriques superfícies de color que caracteritzen la seva paleta cromàtica. Bona part de l’obra presentada ha estat realitzada al seu nou taller de pintura a Vallvidrera, dissenyat per l’arquitecte Jordi Garcés, i mereixedor d’un dels premis FAD del 2014. Un període fèrtil i ambiciós, el qual, per la repercussió internacional de l’artista (a Xina, Estats Units i Rússia), ha tingut ben poca visibilitat a casa nostra. La qualitat i l’envergadura del projecte fan d’aquesta mostra una exposició insòlita i d’excepció.

  Centre d’Art Tecla Sala + Fundació Arranz-Bravo, L’Hospitalet. Del 26 de març al 31 de maig 2015

 • Escenaris de realitats (re)ficcionades

  reficcionada realitats

  Mapes ficcionats de la ciutat de L’Hospitalet, llistats d’executats al Camp de la Bota i flyers venent ingeniosos serveis a la societat. És el nou projecte de la FAB, comissariat per Daniel Gasol.

  Els artistes Trujillo, Martí i Montenegro proposen una nova temptativa de diàleg artístic amb la realitat quotidiana: inventen noves formes per habitar-la, però concentrant-se ara en la transformació de la vivència real narrativa de ficció.

  Les tres propostes artístiques s’encaren des de tres prespectives ben imbricades dins les pràctiques d’art contemporani: la cartografia, la ironia i la memòria històrica.

  del 06/10/2014 al 01/02/2015

 • FAB. 5 anys.

  Inaugurada el setembre del 2009, la fundació Arranz-Bravo de L’Hospitalet celebra el seu cinquè aniversari amb un nutrit programa d’activitats artístiques i educatives. El tret de sortida el donarà l’ exposició col.lectiva FAB: 5 anys protagonitzada pels 10 artistes que han exposat individualment a la fundació fins a la present data. Tots hi participen amb obra contemporània inèdita: Mesa, Cormand, Gelabert, Arranz-Bravo, Arribas i Tampanelli amb la seva darrera obra pictòrica; Consetti i Laura Ariño amb obra escultòrica de gran format pel pati de la fundació; Jordi Abelló presenta un dels seus darrers treballs: Com pinta el temps;  i finalment Xavier Gonzàlez Arnau col.laborarà amb una performance el dia de la inauguració amb una ació de la Colla Castellera de L’Hospitalet al  ritme del DjA1G.

 • Sergi Mesa. Cosmografies

  Guanyador de la primera edició del premi d’Arts Visuals Arranz Bravo, Sergi Mesa (Manresa, 1987) va exposar a la fundació el projecte pictòric Cosmografies, un conjunt d’obres que fusionen la lluminositat cromàtica amb l’estètica del videojoc i internet. Format a l’Escola de Belles Arts de Barcelona, i membre del grup PictoBarcelona, Mesa va ser seleccionat per la Biennal d’Art Contemporani Català 2014, finalista del premi Art<30 de la Sala Parés, i compta amb una exposició individual al cicle Projeccions d’Àlex Mitrani. Com a complement de l’exposició, Mesa va pintar un mural de més de 30 metres a l’escola Charlie Rivel de L’Hospitalet, en col•laboració amb tots els alumnes del centre. El mural i l’exposició es van inaugurar el mateix dia amb una rua festiva a través dels carrers del barri de la Torrassa.

 • Punts de fuga. Arnau Musach, Jenny Owens, Edgar Ibàñez

  En un projecte comissariat per les crítiques d’art Irina Mutt i Sandra Martínez, l’exposició forma part del cicle Dissidències de la FAB: artistes i comissàries emergents, recent sortits de la universitat –en aquest cas de la UB- , són convocats a treballar en comú un projecte inèdit expositiu. Al projecte Punts de fuga Musach, Owens i Ibàñez reaccionen davant un context hostil amb el seu art i qüestionen les estructures culpables de l’actual crisi sistèmica, a través d’accions amb material de rebuig, la natura o el propi cos humà, clamant per un retorn a l’essencialitat vital i a l’esperit crític. El catàleg de lʼexposició es va presentar amb la crítica d’art Pilar Bonet i diferents col•lectius dʼartistes per a discutir el tema de fons: Friccions. Artistes, col•lectius, institucions a lʼera de lʼautogestió. El projecte es va tancar amb el finissage Picnic Nocturn al pati de la fundació, durant la Nit dels Museus

 • Laura Ariño: morfologies

  La jove escultora Laura Ariño Laura Ariño (Barcelona, 1991) va presentar la seva primera exposició individual de la seva trajectòria. La mostra va servir d’estímul a l’autora per tal de desenvolupar noves obres de gran format que han permès donar una nova dimensió a la seva obra. Els materials utilitzats a la mostra van ser tan diversos com escollits: tela, ciment, alabastre, materials sintètics, cera… Materials necessaris per donar els matisos adequats per a expressar l’angoixa humana davant la impotència comunicativa amb el seu entorn, la desesperació, la incomprensió, la mort i el pas del temps. El temps que tot ho canvia, la metamorfosi. La ballarina Laura Calvet va oferir a la inauguració de l’exposició una dansa experimental inspirat en la idea de metamorfosi.

 • Arranz Bravo. Escultura

  Primera exposició retrospectiva dedicada a la vessant escultòrica d’Eduard Arranz-Bravo. L’exposició mostrà algunes de les escultures més rellevants realitzades d’ençà els anys setanta, moment en que començà a treballar la disciplina gràcies al mecenatge de la galeria Gaspar de Barcelona. Durant els darrers 40 anys, Arranz-Bravo ha emprat diferents tipus de tècniques i materials (pedra, bronze, marbre, materials pobres…). També ha sigut autor de diferents monuments públics, com ara L’Acollidora o el Pont de la Llibertat, a la ciutat de L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona). El catàleg de l’exposició documenta al complert les més de 200 escultures realitzades al llarg de la seva trajectòria artística.

 • Situart

  En un projecte comissariat per Marta S. Natera i Gerorgina Parrilla, l’exposició Situart mostra les obres d’alumnes de diferents especialitats de l’Escola d’Art i Disseny de l’Hospitalet Serra i Abella, resultat de les propostes per al projecte de col·laboració entre l’Escola i la Fundació. Creació, identitat i territori són els eixos transversals de l’obra del pintor Eduard Arranz-Bravo i també els conceptes que des de l’escola s’han interpretat i treballat lliurement a partir de la tutela dels mestres de l’escola i del Servei Educatiu de la fundació.

 • Fàbrica Freixas. Un col·lectiu d’artistes a l’Hospitalet

  La fundació va presentar la primera gran exposició col•lectiva dedicada als artistes residents de la fàbrica Freixas, un dels espais de producció d’art contemproani més actius de la ciutat. A la fàbrica hi resideixen escultors com ara German Consetti i Marcos Romero, ceramistes agrupats al col•lectiu La Nave; Francesca d’Alfonso, Sophie Thomson, Raúl Hernández i Paola Masi, i dissenyadors agrupats a Mermeladestudio (Miguel Ángel Juárez, Laura Blasco, Álex Estévez) o l’artista resident Quico Estivill. L’obra dels artistes va ser exposada entre la seu de la FAB i els tallers de la Freixas, i el dia de la inauguració les dues exposicions es van unir simbòlicament amb una desfilada de les arts a ritme de batucada.

 • Xavier Gonzàlez. L’alegria del salt

  Alegria del salt va ser el projecte presentat per Xavier González Arnau (Terrassa, 1980), pintor egarenc autodidacta que des de 2004 ha residit entre Berlin i Croàcia. Gonzàlez considera la pintura com una frontera des d’on expressar les veritats més inefables de l’esperit, i utilitza diferents disciplines humanístiques –la música, el pensament, la poesia- per connectar i enriquir l’experiència creativa. Amb referències a la filosofia de Nietzche, Reyes Mate o els textos sagrats de l’Antic Testament, a Alegria del Salt Gonzàlez va voler transmetre una idea d’esperança en un món sobreexposat al materialisme. Durant la inauguració, Gonzàlez va realitzar una pintura sobre una planxa de metacril•lat retroil•luminada, al ritme de la música de DjFra, resident a la sala Apol•lo de Barcelona.

 • Realitats inestables. Mireia Ferron, Elena Garcia, Luz Galdeano

  En una exposició comissariada per la crítica d’art Sílvia Muñoz d’Imbert, la fundació va presentar un projecte expositiu realitzat per tres alumnes de la Facultat de Bells Arts de Barcelona. Seleccionades de l’exposició Sense Títol’11 de la Universitat de Belles Arts de Barcelona, Ferron, Galdeano i García entrellacen naturalment diferents disciplines visuals: gravat, dibuix, pintura, vídeo i fotografia. Les tres artistes entenen l’art com un mitjà des d’on donar expressió a una realitat inestable, de ràbia continguda, molt relacionada amb els temps actuals de protesta, injustícia, desencaix o desencís utòpic. El gest agreste, la incisió, la forma estranya i misteriosa, s’alien d’una manera natural amb l’expressió de la figura humana, que ens interpel•la constantment, tant des de la presència com des de l’absència.

 • Arranz-Bravo i els llibres

  La il•lustració de llibres d’artista ha sigut una de les arts predilectes d’Eduard Arranz-Bravo (Barcelona, 1941). Al llarg de la seva trajectòria n’ha creat més de 70, essent un dels artistes catalans amb més producció en aquest gènere. En litografia, aiguafort o dibuix, Arranz-Bravo ha realitzat els llibres d’artista en col•laboració amb novel•listes (Baltasar Porcel, Camilo José Cela, Paco Umbral, George Orwell, Miquel de Palol), poetes (Francesc Parcerisas, J.M. Sobrer, Santos Torroella), pintors (Joan Ponç, Bartolozzi) i fotògrafs (Xavier Guardans). L’exposició va voler recuperar mongràficament aquesta vessant desconeguda i sorprenent del seu art, revisant també les diferents edicions que ha seguit realitzant fins els nostres dies.

 • Josep Maria de Sucre a la memòria

  La FAB homenatjà a la figura de l’escriptor i pintor Josep Maria de Sucre (Vila de Gràcia, Barcelona 1886-Barcelona, 1969), a partir de cinc propostes visuals realitzades per dues generacions diferents de creadors: d’una banda, Antoni Llena i Arranz-Bravo, i de l’altre, artistes emergents que han exposat a la fundació (Miquel Gelabert, Martí Cormand, Diego Tampanelli). Les seves obres dialoguen amb deu dibuixos al pastell d’en de Sucre, tots ells inèdits, provinents de les col•leccions d’amics de l’escriptor, com el pintor i orfebre Jaume Mercadé i el propi Eduard Arranz-Bravo. El catàleg que es va editar amb motiu de la mostra venia prologat amb un estudi actualitzat de la figura d’en de Sucre, a càrrec de l’historiador i crític d’art Àlex Mitrani.

 • German Consetti

  L’artista argentí German Consetti (Río Cuarto, 1975) arribà a mitjans de la dècada passada a Catalunya perseguint el somni de ser escultor i seguir els passos del seu gran referent: Julio González. Des de fa uns anys que viu i treballa a l’edifici Freixas de l’Hospitalet de Llobregat, al costat d’altres artistes destacats com Miquel Aparici o el col•lectiu del grup La Nave. En la seva exposició a la fundació, titulada La memòria de l’escultura, Consetti va fa una lectura expressiva i espaial de l’escultura: creant grans cranis, torsos, carros i barques, soldant metall i tallant fusta, a la manera dels grans expressionistes primitius.

 • Albert Arribas

  La proposta pictòrica d’Albert Arribas (Blanes, 1981) barreja l’explosió de color i llum amb la intensitat del seu traç, de marcat tall expressionista. La seva formació artística es consolida a través del seu recorregut per la Facultat de Belles Arts de Barcelona, l’Escola Massana fins arribar a les diverses exposicions realitzades en importants centres d’art i galeries del país. Les pintures presentades a la fundació, realitzades ex-professo en el curs de l’any 2011, són una autèntica explosió de color i llum, alhora que una lliçó de valentia pictòrica. Arribas és un virtuós en l’art de combinar colors estridents amb una pinzellada expressiva, molt hàbil amb el gest, en obres de gran format.

 • La Risa de la Hiena

  Paral•lelament a la seva exposició a la FAB, Jordi Abelló va il•lustrar el llibre, La Risa de la Hiena, un text escrit per Rafael Argullol en un dels capítols de l’assaig Vision desde el Fondo del Mar (Acantilado, 2010). Amb edició d’Albert Mercadé, i disseny de Júlia Polbach, els autors analitzen els diferents matisos del riure -cínic, vanitòs, sarcàstic, ambiciòs-, que han advertit tant en el rostre de dictadors com de polítics internacionals, al llarg de la història moderna i de l’actualitat. Argullol ho analitza desplegant el seu vast saber humanista, Abelló, des del coneixement profund del retrat modern i contemporani. Un llibre irònic, lúcid i enutjat, ben concorde amb l’ estat actual de desencís amb la classe política.

 • Jordi Abelló: Triologia del Crim

  El projecte Triologia del Crim de Jordi Abelló (Reus, 1971) va consistir en l’exposició de tres sèries sobre paper amb el format de storyboard – Interiors, Carrer i Crim – en les quals el pintor va analitzar, d’una manera tràgica i tenebrosa, la complexa relació existencial de l’ésser humà amb el seu entorn domèstic i espacial.

 • Nicolas Ortigosa

  Primera gran exposició individual de l’artista riojà Nicolas Ortigosa (Logroño, 1982). Format a la facultat de Belles Arts de Barcelona, la seva proposta va estar formada per un conjunt de grans murals realitzats amb les tècniques del dibuix i de la pintura, en una obra eminentment gestual i de gran tenacitat plàstica.

 • Arranz-Bravo. L’enigma de la llum.

  L’exposició “L’enigma de la Llum” va mostrar una de les darreres instal•lacions creades per Eduard Arranz-Bravo durant l’any 2011. En una creació que aglotina pintura, escultura i gravat, Arranz-Bravo proposà una subtil intervenció plàstica sobre un dels temes centrals de la història de la pintura: la representació de la llum i la seva vinculació amb la forma, l’espai i el color.

 • Premi Nacional de Pintura Honda. 1999-2010

  L’exposició va recollir les obres guanyadores en les 12 edicions dels premis Honda, un dels certamens de pintura més importants a Catalunya. El guardó, basat en una convocatòria oberta adreçada a pintors del panorama artístic espanyol, ha aconseguit en les 12 edicions en què s’ha celebrat una gran nivell de participació, amb més de 1.650 artistes i 2.797 obres. Entre els guardonats, van participar a l’exposició els artistes Jordi Isern, Pep Montoya, Ruth Morán o Jordi Martoranno.

 • Diego Tampanelli. Temps de Fuga.

  Diego Tampanelli (Sunchales – Santa Fe, l’Argentina, 1970) viu i treballa a L’Hospitalet des de l’any 2004, on forma part del col•lectiu TPK-Art i Pensament Contemporani. Tampanelli és un creador multidisciplinar que treballa indistintament amb imatge, pintura, vídeo o l’acció performàtica per a reflexionar sobre la idea de record i de nostàlgia en relació amb la seva terra de naixement. L’exposició a la fundació, la més important de la seva carrera, es va complementar amb el seminari La Fuga de la imatge, impartit pel col•lectiu de pensament i política del segle XXI Gep21.

 • Arranz-Bravo. Autoretrats

  Exposició dedicada als més de cinquanta autoretrats que Arranz-Bravo ha realitzat en el curs de la seva trajectòria artística. Arranz-Bravo ha cultivat una vinculació profunda i obsessiva amb aquest gènere, esdevenint un dels artistes peninsulars més compromesos amb la tradició de l’autoretrat existencial europeu. De la mateixa manera que Durero, Rembrandt, Van Gogh, Artaud o Francis Bacon, l’artista barceloní entén l’autoretrat com a un mitjà d’exploració introspectiva i al mateix temps, com a un medi per a insistir sobre alguns dels seus principals interessos plàstics, com són la intensitat de la mirada, l’expressivitat orgànica o l’efusió cromàtica.

 • Hospitalart

  Hospitalart va ser un projecte comissariat pel crític d’art Luis Casado en el qual es va presentar l’obra de cinc joves creadors vinculats a l’Hospitalet de Llobregat: Diego Tampanelli, Lusesita, Hanamaro Chaqui, Sergio Mora i Ismael Florenciano. Amb aquest gest, la fundació va voler comprometre’s amb els valors d’hospitalitat i d’acollida que han caracteritzat històricament a la ciutat de l’Hospitalet.

 • Martí Cormand

  Martí Cormand (Barcelona, 1970) inventa un món abstracte ocult que es fa visible en la representació. Aquest món infiltra la versió realista i la desintegra. Cormand actua en els sistemes de realisme i abstracció per portar la pintura a un punt d’articulació de l’autoconsciència. La seva obra conté qualitats de transparència, densitat, llum, ombres i precisió extrema, a la manera de l’Escola Holandesa; qualitats que es fusionen amb referències a les tecnologies digitals de la reproducció d’imatges. Es crea un món on l’artificial s’infiltra en el natural.

 • Miquel Gelabert. Landscapes.

  Format a la universitat de Belles Arts de Barcelona, Miquel Gelabert (Blanes, 1978) és un dels pintors emergents catalans que millor ha sabut copsar la transició cap a la pintura de paisatge contemporània. Amb la seva obra, Gelabert recupera i renova unes actituds en profunda crisi: el domini de la tècnica; l’elogi a la transcendència, la poètica, la màgia, el misteri; i la reivindicació, finalment, una tradició de la pintura moderna, a cavall entre l’abstracció i el paisatgisme poètic.