La fàbrica Tipel: el somni pintat

Fa poc més de cinquanta anys, el febrer de 1971, es va inaugurar una de les icones més representatives de la cultura artística dels anys setanta a Catalunya: les pintures murals de la fàbrica Tipel de Parts del Vallès, realitzades pels pintors Eduard Arranz-Bravo (Barcelona, 1941) i Rafael Bartolozzi (Pamplona, 1943 – Tarragona, 2009). El tàndem d’artistes es proposaren desbordar un encàrrec inicial de l’empresari Isidor Prenafeta -un mural en una sola paret exterior de l’edifici- i expandir-lo a través dels més de
dos mil metres quadrats de superfície de façana complerta de la fàbrica, participant fins i tot en el disseny d’elements estructurals, com les finestres i la xemeneia, així com l’elaboració d’escultures -els 8 vuit xais de guix per l’exterior- o divertides iniciatives de pintura expandida -els camions de l’empresa, les samarretes de les treballadores, i d’altres objectes insòlits. No hi ha havia antecedents davant una iniciativa semblant: amb cinc mes  realitzaran el que serà considerada com la pintura mural més gran del món.

En poc més de cinc mesos, Arranz-Bravo i Bartolozzi s’aplicaren en un treball lliure i experimental, volcant sobre els murs un imaginari genuí, representatiu de la nova pintura internacional: la psicodèlia, el pop art i també un estil propi, alhora irònic i vitalista, propi de dos dels pintors més significatius de la seva generació. L’intent de censura per part del Ministerio de Obras Públicas, que volgué eliminar l’obra denunciant-la com a pintura “modernista” i “element de distracció” pels conductors de la nova autopista Barcelona-Granollers, i el suport popular que va rebre l’obra per a ser salvada, convertiren la Tipel en tot un símbol de llibertat en els darrers anys de la dictadura.

L’exposició recupera tot un conjunt de materials inèdits sorgits en el curs de la publicació La fàbrica pintada, d’Arranz-Bravo i Bartolozzi (Ajuntament de Parets, 2022), escrita per l’historiador Carles Toribio. L’exposició treu a la llum per primera vegada fotografies d’època, dibuixos preparatoris, pintures, objectes, escultures originals de la fàbrica, així com una selecció de les desenes d’articles publicats a diaris i revistes de l’època en defensa de la fàbrica, com Serra d’Or (Cirici Pellicer), Gaceta Ilustrada (Baltasar Porcel), Oriflama, Bocaccio 70, LaVanguardia o Destino (Giralt Miracle, Joan Teixidor). L’exposició també recupera per primera vegada una selecció dels nombrosos articles a revistes i diaris internacionals dedicats a la Tipel, fent- se ressó del que va ser considerat com la pintura pop més gran del moment.

Llibre i exposició commemoren els cinquanta anys de la inauguració dels murals de la Tipel, els quals l’any 2019 van ser sotmesos a una segona restauració, a cura d’Eduard Arranz-Bravo, Bernat Daviu i German Consetti,   en un futur proper es facilitarà l’accés al públic a través d’una passarel·la dissenyada per l’estudi d’arquitectes RCR.

Inauguració

17 de febrer 2022 a les 19h

Activitats paral·leles
En el marc de l’exposició, es durà a terme una sortida a la fàbrica Tipel de Parets del Vallès i la presentació del llibre <<La fàbrica pintada>>, de Carles Toribio i pròleg d’Albert Mercadé el 25 de febrer a les 19h al teatre Can Rajoler de Parets del Vallès